Colectarea selectiva, ridicata la rang de arta

Trierea deseurilor este perceputa de multi dintre noi ca o corvoada.

Insa, locuitorii din Tokyo au reusit sa inlature aceasta idee preconceputa, deoarece, in capitala Japoniei, absolut toate gunoaiele sunt stranse, sortate si valorificate cu multa pricepere si seriozitate.

Printre secrete, “Domnul Reciclare” si regula celor 3 “R”

Toru Kaneko, primarul din Tokyo, supranumit si “Domnul Reciclare” spune ca s-a ajuns la aceasta performanta tinand cont, in primul rand, de regula celor 3 “R”, care este sfanta: “Redu, Reutilizeaza, Recicleaza!”.

“Pentru a reduce cantitatea de deseuri, acestea trebuie triate cu grija pentru a fi reciclate si reutilizate, iar separarea deseurilor se face cu meticulozitate in fiecare gospodarie, de mai multe ori intr-o saptamana. Hartia si deseurile organice se colecteaza separat, uleiul uzat este solidificat cu ajutorul unui coagulant, iar sticla, ceramica sau plasticul sunt stranse, de asemenea, in saci speciali. La fel si cutiile de conserve, dozele de aluminiu, ambalajele de carton, sticla sunt sortate si ambalate pe categorii”, explica “Domnul Reciclare”.

“Raufacatorii” primesc avertismente rusinoase

Dupa ce au fost sortate cu grija, deseurile, impachetate in saci, sunt preluate, de cate ori este nevoie, de o aramata de basculante, scandalos de curate.

Atentie, insa, sacii sunt transparenti! Daca, de exemplu, o sticla de plastic a fost strecurata, intentionat sau nu, intr-un sac destinat colectarii sticlei, “raufacatorul” poate sa ramana cu sacul in fata casei, poate primi un avertisment rusinos din partea primariei sau, si mai rau, poate fi ocolit o vreme de vecini!  Sau poate fi vizitat de un agent al municipalitatii!

Locuitorii din Tokyo, mai spune “Domnul Reciclare”, au inceput sa devina constienti de “invazia deseurilor” in anii ’70, perioada de puternica crestere economica.

Copiii din Tokyo, in vizita la centrele de colectare

“In trecut, exista un razboi al gunoaielor intre cartiere, deoarece locuitorii colectau si triau doar propriile lor deseuri. Acum, acest razboi s-a incheiat, iar educatia a avut un loc deosebit de important in schimbarea atitudinii. Pentru a invata si sensibiliza copiii in legatura cu colectarea selectiva, scolile organizeaza vizite in centrele de reciclare sau tratare a deseurilor”, explica Toru Kaneko.

Municipalitatea din Tokyo conteaza, de asemenea, si pe simtul civic al cetatenilor care fac presiuni asupra celor care ignora colectarea deseurilor. Si, astfel, Tokyo, in ciuda marimii sale si a numarului impresionant de locuitori este o metropola foarte curata.

In 2000, capitala Japoniei, una dintre cele mai populate din lume, producea 5, 5 milioane tone de gunoi menajer pe an, din care erau reciclate 930.000 tone, adica 17%. 10 ani mai tarziu, in Tokyo se inregistra o cantitate de 4,34 milioane de tone de deseuri, din care se reciclau 1,11 milioane de tone, ceea ce inseamna 25,6%! In timp ce, tot in 2010, New-York-ul recicla 15% din deseuri, Londra, 25%, iar Parisul 6%.

In Romania, se recicleaza 1% din resturile menajere

Cat despre Romania, am aflat de curand de la Comisia Europeana ca tara noastra se afla, in continuare, pe lista neagra a statelor europene care-si gestioneaza defectuos deseurile.

La noi, 99% din gunoi este depozitat in gropi de gunoi, fara a fi folosit in vreun fel. Doar 1% din deseurile menajere se recicleaza. In Uniunea Europeana, la polul opus, se afla Germania, care recicleaza 45% din gunoi, depozitarea in gropi fiind inexistenta, potrivit unui raport publicat de Oficiul de Statistica al Uniunii Europene, Eurostat.

Desfiintarea ghenelor, o posibila solutie?

Una dintre solutii ar putea fi si cea a desfiintarii ghenelor, cale gasita, deocamdata, doar de autoritatile locale din Slatina si Suceava.

Asociatiile de proprietari din aceste orase au fost receptive la propunerea autoritatilor locale si au gasit si spatiul necesar, si chiar resurse financiare din fonduri europene.

Masura s-a dovedit deosebit de eficienta in cresterea cantitatilor de deseuri colectate selective, dar si in igienizarea cvartalurilor de blocuri, napadite de sobolani si mirosuri grele.

Mihaela Pavnutescu
 
Citeste si: Desfiintarea ghenelor de bloc, solutie pentru colectarea selectiva in orasele mici

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri