Sondaj: 60% din colectarea separată a deșeurilor din România se face prin pubele stradale colorate

60% dintre respondenții unui sondaj aruncă deșeurile colectate separat în pubele stradale colorate. 80% susțin că depun efortul de a colecta separat pentru a proteja mediul și doar 2,17% pentru bugetul familial.

Întrebați cum se colectează separat în zona în care locuiesc, 59,45% dintre respondenți au spus „prin pubele colorate specifice diferitelor tipuri de reciclabile”, 21,64%, prin intermediul sacului galben, iar 18,91%, prin saci galbeni, albaștri și verzi, pentru diferitele tipuri de reciclabile.

Conform sondajului efectuat de operatorul de salubritate Brai Cata, 81,69% din totalul celor chestionaţi consideră benefică pentru mediu practica de a colecta separate prin pubelele stradale colorate, pentru mediu, 16,14%, pentru curăţenia localităţii şi doar 2,17% pentru bugetul familial.

Respondenții susțin că au învățat regulile colectării separate corecte din articolele apărute în presă (68,93%), din informările făcute de reprezentanții firmei de salubritate (16,75%) și în mai mică măsură din informările autorităților locale (14,32%).

În privința clătirii recipientelor murdare înainte de precolectare, 47,84% dintre cei care separă deșeurile susțin că fac acest lucru, în timp ce 21,39% recunosc că nu o fac, iar 30,77% spun că spală recipientele doar uneori.

Cu toate acestea, aproape toată lumea știe însă că e nevoie de clătirea ambalajelor înainte de aruncare, astfel încât să nu fie contaminate materialele reciclabile precum hârtia și cartonul (73,85%), în timp ce 24,46% cred că trebuie să facă acest gest ca să nu miroasă urât în stațiile de sortare, iar 1,69%, ca să nu se murdărească operatorii de la salubrizare.

La capitolul ambalaje predominante între reciclabilele colectate, cei mai mulți (58,27%) spun că aruncă în egală măsură recipiente de tip PET, ambalaje din plastic ale diferitelor tipuri de alimente, sticle, doze din aluminiu și carton, 37% spun că în reciclabilele lor predomină PET-urile și ambalajele din plastic, iar 3,84% susțin că aruncă mai mult sticle, doze din aluminiu și carton.

În privința plierii recipientelor de tip PET, care s-a dovedit că ocupă cel mai mare volum în sacii de precolectare și în recipientele stradale, 67,31% dintre participanții la sondaj susțin că le presează înainte de a le arunca, 19,47% recunosc că nu le pliază, iar 13,22% spun că le pliază pe jumătate.

La întrebarea „Ce credeți că ar trebui făcut, în România, la capitolul colectare separată a deșeurilor, pentru atingerea țintelor de reciclare?” părerile sunt împărțite. Dacă 48,67% „votează” pentru extinderea programelor de colectare separată în toate localitățile urbane și rurale, 32,53 % consideră necesară instalarea de sisteme electronice de gestiune a deșeurilor, în zonele cu locuințe colective, iar 18,8% cred că ar trebui construite stații de sortare la fiecare depozit de deșeuri.

O ultimă concluzie a sondajului Brai Cata pe tema colectării separate a deșeurilor se referă la percepția publică în privința introducerii sistemului „plătește pentru cât arunci”. Cei mai mulți (51,69%) au spus că o dată cu noile reglementări vor precolecta așa cum au făcut și până acum, iar ceva mai puțini, 43,48% consideră că vor recicla mai mult o dată cu această obligație legală. Au existat, însă și 20 de persoane (4,83% dintre respondenți) deranjate de această măsură, care au spus că o dată cu această obligație legală nu vor mai colecta deloc separat.

Sondajul online a fost realizat de operatorul de salubritate Brai Cata, la începutul acestui an, pe un eșantion format din 418 respondenți din toată țara.

Citește și: 

Materiale educaționale gratuite pentru lecții interactive despre reciclare și colectare separată

Numărul de puncte de colectare separată marcate pe Harta Reciclării a crescut cu 70% în 2020

spot_img

Ultimele știri