Coca-Cola servita de roboti

Pentru angajatii firmei Coca-Cola, centrul Romaniei este la Ploiesti. Nu pentru ca oamenii de la Coca-Cola n-ar sti geografie, ci pentru ca la Ploiesti functioneaza cea mai mare fabrica de imbuteliere si cel mai modern depozit Coca-Cola din sud-estul Europei.

In interiorul fabricii si al depozitului, sticlele se misca pe benzi automate, iar paletii sunt manevrati de roboti.

Exploatarea acestora permite reducerea iluminatului interior, economisind electricitate, intrucat robotii pot “munci” si pe intuneric.

"Imbuteliem peste jumatate de miliard de litri pe an"

Fabrica de la Ploiesti, construita in anul 1994, a fost modernizata in 2009. “Inainte de modernizare imbuteliam maxim 100 de milioane de litri pe an. Acum imbuteliem peste jumatate de miliard de litri pe an”, declara directorul fabricii, Radu Boitos.

Pentru o asemenea productie, obtinerea apei potabile necesare reprezinta o industrie in sine. “Avem, in 2012, 1,8 litri de apa extrasa, pentru fiecare litru imbuteliat, pentru ca o parte din apa o folosim pentru igienizarea instalatiilor. Reducerea cantitatii de apa pe litrul imbuteliat e unul dintre obiectivele noastre”, spune directorul Boitos. Apa este extrasa din puturi forate la 160 – 200 de metri. Apa de mai mica adancime nu era potrivita, intrucat, in zona Ploiestiului, ea este impregnata cu petrol.

Prin cogenerare, emisiile de carbon sunt reduse cu 20 la suta

Performantele tehnice sunt posibile si datorita utilizarii energiei produse in sistem de cogenerare. Centrala electrica de cogenerare (CHP) de la Ploiesti este prima dintre cele 15, planificate pentru constructie in 12 tari ale grupului Coca-Cola Hellenic. Inaugurarea acestora este o initiativa a grupului Coca-Cola Hellenic, menita sa creasca eficienta operatiunilor si sa protejeze mediul ambiant.

Centrala este alimentata cu gaze naturale si furnizeaza integral energia electrica si termica necesara procesului de imbuteliere, iar surplusul de energie electrica este vandut in reteaua municipala de electricitate a orasului. Utilizarea sistemului de cogenerare in centralele Coca-Cola Hellenic permite reducerea emisiilor de carbon cu cel putin 20 la suta.

Fabrica de la Ploiesti isi produce singura PET-urile, din fulgi de plastic, iar ambalajele de sticla sunt refolosite in proportie de 90 la suta. Evident, dupa golire, PET-utile sunt colectate si reciclate de firme specializate si trasformate in fulgi, care sunt refolositi de Coca-Cola HBC drept materie prima.

Preocuparile in domeniul ecologiei sunt prezentate in raportul de responsabilitate sociala al grupului Coca-Cola Hellenic, activ in 28 de tari ale Europei, iar in vara acestui an va fi publicat si primul raport de CSR pentru Romania. Folosirea eficienta a energiei face parte din RE Concept – platforma de responsabilitate sociala a Coca-Cola HBC Romania.

"O linie de imbuteliere se repara cu laptopul"

Retehnologizarea fabricii de la Ploiesti a costat peste 40 de milioane de euro si a inclus, alaturi de inaugurarea centralei cu cogenerare, si construirea unui depozit complet automatizat (High-Bay). Paletii de pe cele sase linii de imbuteliere sunt transportati in depozit prin conveioare, folosind 11 macarale automatizate. “In anul 2005, aici aveam cea mai rapida linie de imbuteliere din lume, care scotea 14 sticle pe secunda. Linia este si in prezent una dintre cele mai rapide din lume. Acum zece ani, repararea unei linii de imbuteliere se facea cu surubelnita si ciocanul. Acum depanarea se face cu laptopul”, spune directorul Radu Boitos.

Evolutia tehnica a impus si cresterea calificarii personalului. Fabrica Coca-Cola de la Ploiesti are circa 400 de angajati. Dintre acestia, 28 lucreaza in depozit, iar pregatirea acestora din urma include obligatoriu si atestarea ca alpinist utilitar. Motivul este simplu – ei trebuie sa poata urca in depozit, pe schele, la inaltimea de pana la 28 de metri, cat un bloc cu zece etaje.

Depozitul de la Ploiesti este al treilea din lume, din punctul de vedere al capacitatii

Cea mai grea munca revine insa robotilor, care manipuleaza pe orizontala si pe verticala paleti cu greutatea de la 400 la 900 de kilograme. La sol, printre liniile automate circula motostivuitoare si, mai rar, cate un om, intrucat supravegherea se face cu instalatii video, dintr-o camera care seamana cu cabina de comanda a unui vapor. “Daca depozitul n-ar fi automatizat, aici ar trebui sa lucreze 300 de oameni”, spune seful depozitului High-Bay, Valentin Pantiru.

Investitiile in tehnologie si in calificarea personalului au permis companiei Coca-Cola Hellenic sa-si mareasca atat capacitatea de depozitare cat si eficienta. Depozitul de la Ploiesti este al treilea din lume, din punctul de vedere al capacitatii. Constructia are o amprenta la sol de 10.000 de metri patrati si poate stoca 35.000 de paleti, ceea ce inseamna 4,2 paleti pe metru patrat. Intr-un depozit traditional se pot stoca doar 1,2 paleti pe metru patrat.

Un nou produs Coca-Cola va fi lansat in 2013

Evident, conducerea fabricii nu este multumita de rezultate. “Ceea ce facem bine astazi, nu va mai fi suficient maine. Si din cauza concurentei, si din cauza consumatorilor din ce in ce mai pretentiosi. Deja pregatim un nou produs, care va fi lansat in vara anului 2013. Deocamdata nu pot spune mai mult”, explica directorul Radu Boitos.

Noul produs se va adauga bauturilor racoritoare deja existente – Coca-Cola, Fanta, Sprite, Schweppes, Cappy, ceaiurilor Nestea, cafelei Illy, bauturilor sport si energizante din gamele Powerade si Burn, precum si apelor minerale Dorna si Poiana Negri. Invitati sa compare rentabilitatea acestora din punctul de vedere al vanzarilor, oficialii Coca-Cola HBC au raspuns ca nu au o asemenea statistica, intrucat profilul consumatorilor este diferit. Ana Popescu, specialist media Coca-Cola HBC, a precizat pentru Green Report ca “in Coca-Cola exista cofeina. In schimb, apa Dorna Izvorul Alb este recomandata chiar si pentru hrana bebelusilor”.

Mihai Diac

Citeste si:

Coca Cola a realizat o economie de 40% la apa si electricitate prin investitii in tehnologie

Recapatati-va tonusul si scapati de kilogramele in plus prin detoxifiere

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri