Cluj-Napoca a devenit, pentru o zi, orasul bicicletelor galbene

Aproape 80 de biciclisti au “zburat” astazi pe strazile din Cluj-Napoca, pentru a marca o noua etapa a proiectului „Orasul pe bicicleta”, organizat de Raiffeisen Bank.

Clujenii au dezmintit astfel ideea preconceputa ca ardelenii ar fi lenti si au reusit sa parcurga traseul in mai putin de o ora.

Ciclistii au pornit in cursa in jurul orei 13,40 din Piata Unirii si au trecut in revista unele dintre cele mai importante obiective turistice ale orasului: monumentul lui Matei Corvin, Turnul Postavarilor, Palatul Teleki si Bastionul Croitorilor.

Celor care au venit pe jos, Agentia Raiffeisen din Piata Unirii le-a imprumutat, gratuit, biciclete galbene.

Ciclistii au circulat, in cea mai mare parte a traseului, prin zonele pietonale si pe pistele special amenajate.

Mobilizarea pentru turul ciclist de la Cluj a facut-o Cristian China Birta – “Chinezu”, ajutat de prietenul sau Adi Hadean, care este, de asemenea, un foarte cunoscut blogger.

"Dupa experienta de azi, permiteti sa raportez de pe bicicleta: sunt la limita de a spune ca a da din pedale e mai fain decat a da din taste. Cu aceasta ocazie, am notat ca oamenii din online-ul clujean sunt cei mai buni bloggeri biciclisti din Cluj. Asa de bine m-am simtit pe bicicleta la Cluj, incat m-am decis ca turul meu de astazi sa dureze patru-cinci ore", a declarat Chinezu pentru Green Report.

"Primarul biciclistilor"

Turul ciclist a fost precedat de o conferinta de presa la care a participat si primarul municipiului, Sorin Apostu.

Intrucat in Cluj biciclistii sunt o comunitate foarte numeroasa si foarte unita, primarul a promis ca va construi inca 14,5 kilometri de piste pentru biciclete. Dupa finalizarea acestora, ciclistii vor putea strabate, pe doua roti, un circuit complet in jurul centrului orasului.

Pe de alta parte, autoritatile locale vor demara, de anul viitor, si un proiect de infiintare a 50 de centre de inchiriat biciclete. 43 de centre se vor deschide in municipiul Cluj-Napoca, iar alte sapte centre vor functiona in comunele Apahida si Floresti.

In total, aceste centre vor avea in dotare 540 de biciclete. Ciclistii vor putea inchiria bicicletele pe baza unui sistem de carduri.

Intregul proiect va costa peste 17,6 milioane de lei, care vor fi asigurati din fonduri europene.

Cinci municipii intr-un singur proiect

Proiectul „Orasul pe bicicleta” se deruleaza la Bucuresti, Iasi, Brasov, Constanta si Cluj-Napoca, pentru a identifica cele mai interesante trasee turistice care pot fi parcurse pe doua roti. Propunerile de obiective turistice au fost centralizate incepand cu data de 7 septembrie.

Turul ciclist inaugural s-a desfasurat la 21 septembrie la Constanta, sub conducerea lui Gabi Macovei, si a fost urmat, la 23 septembrie, de turul ciclist de la Iasi, condus de Adrian Ciubotaru.

Urmatoarele etape ale proiectului sunt programate pe 30 septembrie la Brasov, sub conducerea lui Cabral Ibacka si pe 1 octombrie 2011 la Bucuresti, cu Mihai Dobrovolschi.

Listele de propuneri cu obiective turistice sunt inca deschise pe site-ul www.orasulpebicicleta.ro. Autorii propunerilor sunt inscrisi intr-un concurs cu peste 100 de premii, constand in biciclete Raiffeisen si accesorii pentru biciclete.

Cele mai multe propuneri sunt pentru Bucuresti (161 obiective), urmat de Cluj (133 obiective), Iasi (108 obiective), Brasov (100 obiective) si Constanta (93de obiective).

Pana in prezent, cele mai votate obiective din concurs sunt Muzeul National de Istorie din Bucuresti, urmat de Cetatea Rasnovului (judetul Brasov).

Oamenii au fost incurajati sa isi sustina orasul si prin concursuri la posturile de radio locale, avand ca premii biciclete galbene Raiffeisen Bank.

Raiffeisen Bank a lansat „I Velo” in mai 2010, in parteneriat cu Asociatia Green Revolution. Intre timp, „I Velo” a devenit cel mai important program de inchiriere gratuita a bicicletelor din Romania.

„I Velo” inseamna 1.100 de biciclete disponibile de luni pana duminica in cinci orase: Bucuresti (600 de biciclete), Brasov (100), Cluj-Napoca (135), Iasi (135) si Constanta (135). In 2011, bicicletele au fost inchiriate de aproape 270.000 de ori, peste jumatate dintre utilizatori fiind din Capitala.

Recent, Raiffeisen Bank si-a dotat 9 agentii din tara cu biciclete, care pot fi inchiriate gratuit de catre clientii bancii. Cele 5 orase pilot in care au fost instalate pana acum bicicletele Raiffeisen Bank sunt cele in care functioneaza si programul „I Velo”. Dintre cele 9 agentii, 5 sunt in Bucuresti, si cate una in celelalte orase.

“Orasul pe bicicleta” este cea mai recenta initiativa Raiffeisen Bank din cadrul proiectului „Din prietenie”, proiect menit sa creeze o atmosfera prietenoasa in agentiile bancii.

De la finele lui 2009, 178 agentii Raiffeisen Bank din tara au intampinat clientii cu panouri cu amintiri (poze ale angajatilor sau ale clientilor), caricaturi, boluri cu fursecuri cu ravas, baloane, plicuri colorate, zone special amenajate pentru copii sau petreceri tematice.

Mihai Diac

Citeste si:

Clujenii isi pregatesc „Orasul pe bicicleta”

Biciclistii au redescoperit farmecul Iasiului

Constanta a devenit astazi primul "Oras pe bicicleta"

Raiffeisen Bank si cinci bloggeri renumiti cauta cele mai importante obiective turistice

 

spot_img

Ultimele știri