Cinefil verde la Sinaia: Green Planet Blues

Mediul si cultura merg mana in mana, a spus noul ministru al culturii, Toader Paleologu, in deschiderea oficiala a primului festival de filme verzi din Romania, Green Planet Blues. Tot asta si-au propus si organizatorii, relateaza Karin Budrugeac, cand au reunit experti in comunicare, in protectia me diu lui si energii alternative, laolalta cu regizori de film, re prezentanti ai mass-media si ai miscarilor verzi din Romania pentru trei zile de maraton cinematografic si dezbateri ecologice, la Sinaia, intre 17 si 19 ianuarie.

Tarilor din est le lipseste gestul ecologic

Mesele rotunde au intors pe toate fetele motivele pentru care Romania este in urma in ceea ce priveste constientizarea publicului cu problematica de mediu si implementarea unei strategii de energie alternativa si a unei infrastructuri de reciclare.

„In frumoasa camera de hotel in care sunt cazata, becurile sunt ecologice, ceea ce e bine. Cand am intrat insa aseara, erau 26 de grade Celsius si geamul larg deschis“, a povestit Christa Fiedl, jurnalist si inginer de mediu. Mare parte din problema vine din lipsa educatiei ecologice: popoarelor din Est le lipseste gestul ecologic.
 
Valentin Negoita, director al Eco Tic, a precizat ca autoritatile preiau prea rar initiativa si-si motiveaza deseori inactiunea cu sintagma „Nu sunt bani“. Motiv pentru care, spune acesta, reciclarea a ajuns n Romania abia in 2007-2008.

Expertii straini au insistat asupra potentialului economic al energiilor alternative si al reciclarii. Cuprul reciclat, de pilda, poate fi folosit in producerea ieftina a celulelor fotovoltaice, a spus Markus Steinkotter, fondatorul companiei de consultanta pentru implementarea panourilor fotovoltaice SunnySideUpp.

„Produsele de astazi reprezinta industria reciclarii de maine si afacerea viitorului“, a adaugat si Christa Fiedl.

Ecologia in televiziune: Think Big!

Pentru un mesaj ecologic puternic si de impact, Think Big!, sfatuieste directorul de creatie al Discovery Networks Europe, James Bilbey, care a tinut un masterclass de comunicare prin televiziune la GreenPlanet Blues. Mesajele televizate ajung la un public larg si fac presiune pe responsabilii din sectorul public sau privat.

Canalele de transmisie a mesajelor sunt multiple, lungmetrajele si serialele trateaza subiectele in profunzime, iar scurtmetrajele transmit cel mai violent si percutant un mesaj urgent. Spoturile scurte umoristice sunt cele mai eficiente, pentru ca sarcasmul si simtul umorului bine dozate au
mereu priza la public.

„Toti suntem ipocriti. Vrem sa fim verzi si conducem masini 4×4 sau ne deplasam din tara cu avionul, ca acum. Dar asta nu in seamna ca nu putem sa ne implicam, sa comunicam mesajele care trebuie“, a spus James Gilbey.

Concurs de scurtmetraje Green Teen Spirit

Tinerii cu inclinatii pentru cinematografie si/sau ecologie au avut si ei un cuvant de spus, in cadrul concursului de scurtmetraje cu mesaje eco. Premiul de 1.000 de euro oferit de organizatori a fost adjudecat de Bernadetta Chisarau, din Timisoara, si de Andreea Mironiuc din Piatra Neamt. Scurtmetrajul Bernadettei, 17 ani, a impresionat prin simplitate: cand resursele de apa ale lumii vor fi pe sfarsite, nu va mai curge apa la robinet. Andreea Mironiuc, 18 ani, a mizat pe alta situatie din viata de zi cu zi, si anume ca nimeni nu se simte responsabil de gunoaiele aruncate la intamplare in oras, trecand pe langa ele cu gratie.

Comunitati puse in pericol de globalizarea economiei

DIGITAL CEMETERIES, Yorgos Avgeropoulos
Orasul chinez Guiyu este cea mai mare groapa de gunoi electronic a lumii, pentru ca aici isi deserteaza ilegal tarile occidentale materialul electronic de care nu mai au nevoie. In Orasul Gunoaielor, muncitorii topesc cabluri si plastic cu mainile goale si cauta aur in cipurile din calculatoare, pentru mai putin de 100 de euro pe luna, fara sa stie la ce pericol se expun.

CURSED FOR GOLD, Olivier Weber
Nivelul de mercur din sange al copiilor din Maripasoula, oras al cautatorilor de aur din Guyana Franceza, este de 17, aproape de 4 ori mai ridicat decat norma internationala. O problema de economie globala, care ii implica pe europenii care vand cantitati mari de mercur localnicilor si pe comerciantii ilegali de droguri din SUA si America Latina care cumpara aurul extras pentru spalare de bani.

LAST YOIK IN THE SAAMI FOREST, Hannu Hyvonen
Industria de mobila din Finlanda nu tine cont de ultimele comunitati de laponi Saami care traiesc din pascutul turmelor de reni. Autoritatile incurajeaza industria lemnului si nu iau nicio masura pentru a proteja biodiversitatea din nordul Laponiei sau comunitatea Saami, amenintata de disparitie. „Poate parea din acest film ca in Finlanda exista un fel de sistem totalitar. Ei bine, in ceea ce priveste minoritatea Saami, asa si este“, a adaugat regizorul dupa vizionarea filmului. omul si prietenii lui cei mai buni, animalele salbatice

LE RENARD ET L’ENFANT, Luc Jacquet
O prietenie de basm intre o fetita care locuieste langa o padure si o vulpe pe care isi pune in cap sa o domesticeasca. Povestea este depanata de Luc Jacquet, responsabil si de marele succes de casa al „La marche de l’Empereur“.

SHARKWATER, Rob Stewart
De la „Falci“ incoace, rechinul a devenit in mitologia urbana dusmanul nemilos al omului, care il pandeste din ocean, gata oricand sa treaca la atac. Documentarul „Sharkwater“, recompensat cu peste 30 de premii internationale, aduce un omagiu acestei creaturi esentiale in ecosistemul marin si o palma altei mitologii urbane care imparte lumea in ceea ce este benefic si ceea ce ii este nefast omului, stapan asupra naturii.

SAVING LUNA, Suzanne Chisholm
O balena ucigasa prinde drag de oameni, intr-unul dintre cele mai apreciate documentare eco ai ultimilor ani, detinator a peste 20 de premii internationale. Devenita vedeta locala si internat ionala, Luna se trezeste victima unui conflict intre autoritati, ecologisti si noii sai prieteni.
 
In loc de concluzie, Pamantul se afla in cea de-a unsprezecea ora, adica pe ultima suta de metri inainte de a incepe o noua epoca, a energiei curate si a respectului fata de natural este semnalul de alarma tras de filmul „A Unsprezecea Ora“ care a deschis festivalul. Pamantul a devenit scena confrunta rii omului cu o natura care in fata legii nu are niciun drept. Or, in ciuda culturii eronate care plaseaza omul ca stapan al naturii, cel mai sus din lantul trofic este si cea mai vulnerabila dintre toate speciile: cand el va disparea, natura va fi tot aici si va sti sa se refaca.
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri