Paris și alte patru orașe din Franța au interzis utilizarea pesticidelor pe teritoriul lor

Paris, Lille, Nantes, Grenoble şi Clermont-Ferrand au anunţat simultan joi interzicerea folosirii pesticidelor pe teritoriile lor, în speranța modificării legii actuale, care lasă o portiță utilizatorilor.

Toate cele cinci orașe sunt conduse de membri ai Partidului Verde (Les Verts) sau din partide de stânga, iar mișcarea este menită să pună presiune pe guvernul lui Emmanuel Macron să aplice interdicția la nivel național.

Această decizie amplifică mişcarea lansată de zeci de mici comunităţi rurale din Franţa, care au decis recent să interzică utilizarea pesticidelor în apropierea locuinţelor, reproşând guvernului lipsa de acţiune în acest domeniu.

„Cunoaştem statutul juridic al acestor demersuri, dar trebuie să ne angajăm într-un proces concertat pentru a schimba legea şi pentru a contribui la protejarea patrimoniului nepreţuit al biodiversităţii pe teritoriile noastre şi a sănătăţii concetăţenilor noştri”, au scris cele cinci municipalităţi într-un comunicat comun.

Unii au numit această mișcare una simbolică, din moment ce există legi în privința acestui aspect, iar ministrul Mediului a etichetat-o ca fiind o mișcare de PR.

Legea interzice din 2017 utilizarea substanţelor chimice de către comunităţi pentru întreţinerea spaţiilor verzi şi a drumurilor. Aceeaşi interdicţie se aplică din ianuarie 2019 pentru persoanele fizice şi pentru grădinarii amatori care pot folosi numai produse fitofarmaceutice de origine naturală.

Totuși, legea lasă o portiță pentru cimitire, terenuri de sport, grădinile interioare ale blocurilor, dar mai ales pentru spaţiile verzi ale coproprietarilor şi companiilor – compania feroviară SNCF pare a fi mare utilizator de glifosat pentru curăţarea căilor ferate şi împrejurimile acestora.

„În Lille, nu există câmpuri, însă există, de exemplu, toate căile aparţinând SNCF şi care sunt adesea aproape de case!”, a declarat Stéphane Baly, preşedintele grupului de aleşi ecologişti din această mare metropolă din nordul Franţei. „Acest demers comun cu un număr de primari din marile oraşe (…) are drept scop să determine guvernul să acţioneze”, a mai spus el.

Ca urmare a revoltei primarilor din mediul rural, guvernul intenţiona să stabilească la 5 sau 10 metri distanţa minimă între locuinţe şi zonele de aplicare a pesticidelor, o decizie denunţată ca fiind insuficientă de către ecologişti şi asociaţii.

„Sunt cei 10 metri suficienți? Pentru ecologiști, nici pe aproape. Ei preferă să nu existe pesticide deloc pentru că spun că particulele nu respectă o distanță de cinci, 10, nici măcar 150 de metri. Ele zboară, sunt purtate de aer”, a explicat Mairead Dundas, editor de mediu la France 24.

În prezent au loc consultări publice, până la începutul lunii octombrie, iar orice decizie va fi luată la final va fi implementată începând cu ianuarie 2020.

Mișcarea început să ia amploare după ce în mai 2018 primarul satului Langouet, din regiunea Brittany, a impus o limită de cel puțin 150 de metri între terenurile unde sunt utilizate pesticidele și locuințe sau clădiri de afaceri, scrie Daily Mail. Un judecător a anulat ulterior interdicția, sub motivul că numai guvernul are puterea de a o impune, însă primarul deja căpătase multă atenție din toată țara și i-a inspirat și pe alții să ia aceeași măsură.

Îngrijorările francezilor au crescut din cauza utilizării continue de glifosat. Franța este unul dintre cei mai mari utilizatori ai substanței din UE – Austria l-a interzis, iar Germania va face la fel, până în 2023 -, chiar dacă Organizația Mondială a Sănătății l-a descris ca fiind „probabil cancerigen”.

spot_img

Ultimele știri