Cinci dintre școlile din sectorul 1 vor avea senzori de monitorizare a calității aerului

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, propune spre aprobare, în şedinţa Consiliului Local de joi, un proiect de hotărâre privind monitorizarea calităţii aerului din şcoli.

Proiectul aprobă protocolul de colaborare între Consiliul Local al Sectorului 1 şi Asociaţia Română pentru Smart City şi Mobilitate (ARSC). Acesta are drept obiectiv demararea programului City Air, un proiect pilot de monitorizare a calităţii aerului din şcoli şi din jurul acestora.

Autoritatea locală va indica cele cinci unităţi în care se va derula proiectul, conform protocolului încheiat.

Proiectul pilot nu necesită niciun cost din partea Primăriei Sectorului 1, aparatele pentru monitorizarea calităţii aerului fiind aduse în proiect de Asociaţia Română pentru Smart City şi Mobilitate. Termenul cooperării este de 12 luni.

Asociaţia Română pentru Smart City şi Mobilitate va asigura montarea senzorilor prin personal specializat, în prezenţa reprezentanţilor unităţii de învăţământ respective.

Astfel, vor exista doi senzori de monitorizare, unul în exterior, celălalt în interior. Aceștia măsoară particulele în suspensie PM2.5 și PM10, umiditatea, presiunea și temperatura și vor fi conectați la rețeaua Wi-Fi a unității de învățământ.

Pe baza măsurătorilor, ARSC va emite rapoarte care să prezinte valorile de poluarea către Primărie și unitatea de învățământ. Tot asociația va emite recomandări către Primărie pentru îmbunătățirea calității aerului în școlile respective.

Asociația a lansat în mod oficial programul național de monitorizare a calității aerului din școli ăn iunie acest an. Programul CityAir își propune să devină cea mai mare mișcare pentru îmbunătățirea calității aerului în școlile din România și va instala stații de monitorizare în 30 de școli din București.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, la nivel global, 600.000 de copii mor anual din cauza poluării din interior și din exterior. „Scopul nostru este să vedem imaginea reală din școli și creăm astfel infrastructura necesară pentru a arăta o radiografie la zi și, mai departe, pentru a genera acțiuni concrete pentru reducerea fenomenului”, arăta Asociația.

În România, mor anual peste 25.000 de oameni din cauza aerului toxic pe care îl respiră.

Poluarea generează:

〉 7% din decesele provocate de cancerul pulmonar

〉 18% din decesele BPOC (boala pulmonară)

〉 20% din decese provocate de accident vascular cerebral

〉 34% din decesele cauzate de bolile de inimă

Citește și: Apel de proiecte pentru calitatea aerului și spațiilor verzi din București 

Ecopolis a câștigat procesul împotriva Primăriei Capitalei privind calitatea aerului 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri