Cinci ateliere sociale care vor să salveze meșteșugurile

Cinci întreprinderi sociale vor fi înființate în București, Neamț, Argeș și Tulcea cu scopul de a păstra meșteșuguri tradiționale și a crea locuri de muncă pentru 41 de persoane din categorii vulnerabile. Acestea fac parte dintr-un proiect al Centrului pentru Politici Durabile Ecopolis și vor începe producția în câteva luni.

 

stuf

 

În București, atelierul va produce obiecte decorative, promoționale și accesorii bazate pe tiparele tradiționale. Acesta va folosi doar materiale ecologice și va vinde atât produsele proprii, cât și pe cele de la atelierele din țară într-un magazin dedicat.

Atelierul de la Letea, din județul Tulcea are ca scop revigorarea meșteșugului tradițional al realizării acoperișurilor din stuf. Letea este cea mai bine conservată localitate din Delta Dunării în ce privește tradițiile deltaice, dar migrația tinerilor care nu au oportunități de angajare pe plan local este o amenințare la adresa tradițiilor. Produsele atelierului social care se adresează tinerilor fără loc de muncă vor putea fi cumpărate printr-un magazin online.

Comuna Tarcău din județul Neamț este a doua cea mai mare comună din țară, cu peste 40.000 de hectare de pădure. Deșeurile din lemn sunt o adevărată resursă aici, iar atelierul social care va fi înființat la Tarcău are chiar acest scop de valorificare a acestora. Ele vor deveni combustibil pentru centralele energetice de mare capacitate, dar și pentru centrale mai mici, de pensiuni.

Atelierul de la Ceamurlia de Jos, județul Tulcea își propune, de asemenea, să ofere un loc de muncă tinerilor șomeri prin valorificarea unei resurse care este la discreție în Delta Dunării, papura. Împletiturile din papură vor fi vândute într-un magazin online.

La Merișani, în județul Argeș, unde există o importantă comunitate de rudari, va fi înființat un atelier de croitorie și țesături. Produsele obținute vor fi, de asemenea, vândute printr-un magazin online.

Toate produsele realizate în cadrul ceor 5 întreprinderi vor putea fi achiziționate atât prin intermediul magazinelor online, care urmează să fie realizate prin proiect, cât și fizic în cadrul noului Hub de produse și servicii ale economiei sociale, la Fabrica (str. 11 Iunie, nr.50).

Puteți citi și:

FOTO Letea, ultima localitate unde s-a păstrat peisajul rural deltaic

Proiectul de lege privind economia socială trebuie să valorifice măsurile propuse la nivel european

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri