China, noua pepiniera de cercetatori a lumii

China numara cei mai multi cercetatori din lume, iar „acest lucru este aproape o certitudine”, sustine Luc Soete, profesor de economie internationala la Universitatea din Maastricht si unul dintre autorii „Raportului Unesco pentru stiinta – 2010”, citat de cotidianul elvetian ”Le Temps”.

Soete a redactat primul capitol al acestui raport, care se bazeaza pe date statistice care dateaza din 2007, an in care China numara 1.423.000 de cercetatori, aproape un sfert din totalul acestora pe glob, depasind SUA si Uniunea Europeana. Mai mult, in 2008 numarul cercetatorilor chinezi a crescut la 1.592.000, conform statisticilor chineze.

Soete sustine ca acest lucru a fost posibil deoarece in China, spre deosebire de statele dezvoltate, unde criza economica a redus fondurile alocate cercetarii, interesul pentru  stiinta a ramas acelasi. Raportat la numarul de locuitori, China nu este totusi liderul mondial al cercetarii, deoarece inregistreaza 1.070 de cercetatori la un numar de un milion de locuitori.

Cifra o situeaza la mijlocul ierarhiei internationale, cu mult in urma Japoniei si a Americii de Nord sau chiar a Uniunii Europene.
Iar daca luam in calcul indicatorul investitii, un campion incontestabil in domeniul cercetarii raman SUA, care, in 2007, au cheltuit aproape un sfert din produsul intern brut (PIB) numai in folosul stiintei, pe cand China a alocat stiintei doar 8,9% din PIB, Japonia 12,9%, Germania 6,3%, iar Franta 3,7%.

Mihaela Pavnutescu

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri