Președintele chinez Xi Jinping va adopta astăzi un program prin care va obliga poluatorii de pe teritoriul țării sale să plătească pentru emisiile generate, începând cu anul 2017. Anunțul a fost făcut ieri de Administrația Statelor Unite ale Americii, după o întâlnire a liderului chinez cu Barack Obama.
China este cel mai mare poluator la nivel mondial, generând peste 6 miliarde de tone de emisii de gaze cu efect de seră în fiecare an. Economia acestei țări se bazează în mare parte pe industria energetică tradițională, care produce energie din arderea cărbunelui. De-a lungul timpului, reprezentații statului au respins dur criticile la adresa tipului de activități economice desfășurate.
Până acum, eforturile administrației chineze de a limita emisiile de gaze cu efect de seră au fost modeste. Însă, presiunile interne și externe, precum și furia populației afectate de poluare au determinat statul să reacționeze.
Odată cu adoptarea unui program de limitare a emisiilor începând cu 2017, China ar putea deveni cea mai mare piață de tranzacționare a carbonului, depășind Uniunea Europeană.
Cum se tranzacționează carbonul
Tranzacționarea carbonului este o practică introdusă de economiștii americani, prin care guvernele impun companiilor limite anuale de poluare. Pentru ca o companie să poată polua mai mult decât îi este permis, trebuie să cumpere așa-numitele certificate de carbon. Acestea pot fi obținute de la companii sau organizații care au proiecte de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră.
Poate fi vorba despre proiecte de împăduriri, de agricultură sustenabilă, de generare de energie din biomasă, de capturare de carbon, de eficientizare energetică, de producție de energie din surse regenerabile, de management al deșeurilor, de eficientizare a transportului etc.
Acordul dintre China și SUA, unul decisiv
China și SUA, țările cu cele mai mari emisii de dioxid de carbon, erau ambele conștiente de necesitatea decarbonizării propriilor economii. Însă, până la anunțarea planului administrației americane de a face tranziția spre producția de energie „curată”, niciuna dintre cele 2 țări nu își asumase obiective majore în lupta împotriva schimbărilor climatice.
Strategia „Clean Power Plan” adoptată de administrația Obama a fost dur criticată de republicani, care susțineau că, în lipsa unui angajament similar din parte Chinei, Statele Unite nu vor mai putea face față concurenței chineze pe piața energetică.
Însă, odată cu decizia Chinei de a se alătura în lupta împotriva schimbărilor climatice, crește probabilitatea încheierii unui acord climatic istoric la Paris, în luna decembrie a acestui an.
Citește și:
WWF: SUA surclasează UE în eforturile de limitare a emisiilor centralelor pe cărbune
Raport CDP: companiile își pun singure un preț pe emisiile de carbon
Unde se stochează cea mai mare cantitate de carbon
Nivelul de dioxid de carbon din atmosferă a atins un nou record în martie 2015