Chimicalele au lasat sturionii Chinei fara ochi

O substanta chimica folosita pe scara larga in vopselele produse in China a ajuns in raul Yangtze si ar putea fi cauza numarului tot mai scazut de sturioni din apa, dar si a deformatiilor acestora, anunta Reuters.

Intr-un articol publicat in revista Proceedings of the National Academy of Sciences, oamenii de stiinta arata ca multe dintre exemplarele tinere de sturion din raul Yangtze au unul, sau niciun ochi, sau au scheletul deformat. Expertii au aratat ca pestii au o capacitate sporita de a acumula o substanta chimica din vopsea (TPT), ce contine cositor.

Cercetatorii au strans larve de sturioni de doua sau trei zile, care au incubat in laborator. Dintre acestea, 6,3% aveau scheletul deformat, iar 1,2% dintre ele aveau unul, sau niciun ochi.

Substanta TPT este folosita in vopsele si in fungicidele cu care se stropesc recoltele. Un derivat al sau este folosit pentru alungarea melcilor.

Studiul arata ca expunerea prelungita la TPT a provocat malformatiile sturionilor, desi alte chimicale din apa ar fi putut avea de asemenea un rol negativ. Datele pe care le aveau oamenii de stiinta pana la acest studiu aratau ca numarul tot mai mic de sturioni trebuie pus pe seama barajelor construite pe raul Yangtze.

Sturionii, specie ce exista pe Pamant de 140 de milioane de ani, sunt animale protejate in China.

Foto: Reuters

spot_img

Ultimele știri