CEZ poate solicita acordare schemei normale de suport pentru Cogealac

Legea de confirmare a Ordonantei de Urgenta 88/2011 va permite CEZ sa solicite acordarea a doua Certificate Verzi per MWh pentru energeia produsa in parcul eolian din Cogealac.

“Legea care confirma Ordonata de Urgenta 88 aduce mai multe lucruri bune. Una dintre prevederi se refera la faptul ca numarul de Certificate Verzi pentru noile proiecte care vor apare nu se va modifica pana in ianuarie 2015, cu exceptia centralelor solare la care aceasta schimbare poate apare, nu este obligatoriu, incepand cu ianuarie 2014”, a declarat Adrian Borotea, membru al Directoratului CEZ Romania (foto 1).

Potrivit acestuia, legea sustine centralele eoliene care erau intr-un stadiu extreme de avansat de realizare, aproape de punerea in functiune la momentul aprobarii ordonatei, respectiv in toamna anului trecut. Legea prevede un tratament egal cu celelalte parcuri care erau deja in faza de punere in functiune.

“Pentru Cogealac inseamna ca este posibila solicitarea acreditarii pentru o perioada de doi ani a schemei de suport normate, respective doua certificate verzi per MWh cu conditia ca acest proiect sa fie notificate individual la Bruxelles”, a mai spus Borotea.

CEZ interesat de privatizarea Electrica

De asemenea, grupul ceh si-a anuntat interesul pentru privatizarea filialelor de distributie a electricitatii ramase in proprietatea Electrica. "Am discutat cu actionarul din Cehia si in ipoteza in care s-ar deschide privatizarile pentru distributiile de energie ramase, vom fi interesati sa participam. (…) Voi lua primul zbor catre Praga daca se va lua o decizie asupra privatizarilor", a declarat Jan Veskrna, presedintele Directoratului CEZ Romania (foto 2).

El a afirmat ca reprezentantii CEZ au initiat discutii pe aceasta tema cu autoritatile, dar raspunsul primit a fost unul general.

CEZ a intrat pe piata romaneasca in 2005, cand a preluat de la stat distribuitorul de energie Electrica Oltenia, si opereaza in prezent si mai multe hidrocentrale si parcuri eoliene.

In 2011, veniturile CEZ din Romania s-au plasat la 2,5 miliarde lei, iar EBITDA s-a ridicat la 482,5 milioane lei. Pentru acest an CEZ estimeaza un avans al EBITDA la peste 900 milioane lei, sustinut de energia din surse eoline, produsa intr-un parc dezvoltat in Dobrogea.

Foto: tvrinfo.ro

Cosmin Zaharia

Citeste:

CEZ Romania a primit aproximativ 43% din certificatele verzi emise in 2011

CEZ, proiecte CSR de 2 milioane euro
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri