Asociatia Alburnus Maior a anuntat, joi, ca certificatul de urbanism emis in 2007 de Consiliul Judetean Alba in baza caruia Ministerul Mediului a suspendat, in acelasi an, procedura de evaluare in ceea ce priveste proiectul Rosia Montana a fost, la randul sau, suspendat de drept de Curtea de Apel Timisoara, informeaza Agerpres.
Decizia Curtii este definitiva si nu poate fi atacata cu apel, confirmand in acelasi timp o decizie anterioara a Tribunalului Timisoara, pronuntata in octombrie 2008, se precizeaza intr-un comunicat de presa. In septembrie 2007, ministrul Mediului de la acea vreme, Korodi Attila, anunta ca "deocamdata" procedura de evaluare a proiectului in ceea ce priveste proiectul minier de la Rosia Montana nu va continua, intrucat certificatul de urbanism care trebuie introdus in aceasta procedura este suspendat de drept.
"Imposibilitatea de continuare a procedurii de emitere a acordului de mediu pentru proiectul Rosia Montana se bazeaza pe faptul ca certificatul de urbanism depus la dosarul solicitantului este suspendat de drept prin aplicarea art. 14 alin. 5 din Legea Contenciosului Administrativ", se arata intr-un comunicat de presa. Mai precis, in cazul in care se emite un nou act administrativ, cu acelasi continut ca al unuia deja suspendat, atunci noul act este suspendat de drept.
Compania a depus, in 16 noiembrie 2007, o plangere la Curtea de Apel Bucuresti impotriva deciziei Ministerului Mediului de a suspenda procedura de aprobarea EIM. Consiliul Judetean Alba a emis respectivul certificat de urbanism in conditiile in care precedentele doua certificate au fost suspendate de Tribunalul Alba, in iunie 2005, la cererea Alburnus Maior, respectiv, de Tribunalul Cluj, in iulie 2007, la solicitarea Centrului Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu.
Societatea Gabriel Resources /Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) a depus, in luna mai 2006, Raportul de Evaluare a Impactului asupra Mediului – EIM la Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor, documentul in cauza fiind determinant in obtinerea acordului de mediu necesar demararii exploatarii si inceperii constructiei minei. Gabriel Resources/ RMGC si-a anuntat, in decembrie 2007, planurile de reducere a activitatilor pana la reinceperea procesului de autorizare pentru proiectul minier de la Rosia Montana. A fost demarata procedura de disponibilizare a personalului, a fost suspendat programul de achizitionare a terenului, demarat in 2002, fiind cumparate 73% din proprietatile din zona industrializata, din zona protejata si din zona tampon.
De asemenea, a fost suspendat programul de cercetari arheologice preventive, RMGC investind peste 10 milioane de dolari pentru documentarea si conservarea siturilor miniere vechi din Rosia Montana. In urma cu un deceniu, studiile geologice si de explorare efectuate in zona Rosia Montana – Bucium, in Muntii Apuseni, evidentiau existenta unor resurse de 250 tone de aur in steril si de aproape 1.400 tone de argint, motiv pentru care s-a afirmat ca aici se afla cel mai mare zacamant auroargentifer descoperit in Europa.
In 2001-2002, reprezentantii companiei estimau ca zacamantul de la Rosia-Montana contine peste 450 de tone de aur si peste 1.700 tone de argint. Alte date mai recente arata ca zacamantul ar contine in jur de 323 de tone de aur si peste 1.600 de tone de argint. Activitatile de exploatare propuse pentru Rosia Montana sunt planificate sa dureze 16 ani si vor consta din activitati conventionale de exploatare in cariera cu tehnici de perforare, puscare, incarcare cu excavatoare hidraulice si de transport al minereului cu basculante. Locurile de munca vor varia de la 1.200 in perioada de constructie la circa 600 in perioada de exploatare.