Un raport al Agenției Internaționale de Energie (IEA) arată că, până în 2019, cererea mondială de cărbune va crește cu aproximativ 45 de miliarde de tone, ceea ce presupune că, anual, consumul se va mări cu 9 miliarde de tone. China rămâne lider în topul consumatorilor de cărbune, urmată de India, iar în Europa și SUA nivelul de consum al cărbunelui este în scădere, datorită politicilor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră.
Pledoariile și politicile pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră sunt numeroase, dar, până în 2019, vom asista la o cerere în creștere a cantității de cărbune la nivel mondial. Cu toate că acest combustibil fosil asigură securitatea energetică, folosirea sa în forma actuală rămâne nesustenabilă. Tocmai de aceea, trebuie accelerată captarea și stocarea dioxidului de carbon, a explicat directorul executiv al IEA, Maria van der Hoeven. Noi termocentrale pe bază de cărbune sunt construite din Africa de Sud până în Asia, iar multe dintre ele vor funcționa pe baza unor tehnologii depășite și, din păcate, aici se vor arde nesustenabil cantități semnificative de cărbune.
Şi ecologiștii susțin că utilizarea cărbunelui este o risipă nejustificată de resurse pe termen lung care duce la distrugerea ecosistemelor și amenință sănătatea oamenilor. Costurile impactului termocentralelor pe cărbune asupra sănătății , în România, sunt estimate la aproximativ 6,4 miliarde de euro pe an. Cărbunele contribuie la creșterea emisiilor de gaze cu efect de seră, la distrugerea ecosistemelor pe tot lanțul de exploatare de la extragere, utilizare și până la depozitarea cenușii și, nu în ultimul rând, afectează sănătatea oamenilor, potrivit Laviniei Andrei, președintele organizației de mediu, Terra Mileniul III.
Cel mai mare prejudiciu al producerii energiei pe bază de cărbune este cel adus sănătății umane. Emisiile de la termocentralele pe cărbune din Europa cauzează peste 18. 000 de decese premature, aproximativ 8. 600 de cazuri noi de bronșită cronică și peste 4 milioane de zile de lucru pierdute anual. Impactul asupra sănătății în Europa este estimat la aproximativ 43 miliarde de euro pe an. Împreună, termocentralele pe cărbune din Polonia, România și Germania sunt responsabile pentru mai mult de jumătate din efectele negative asupra sănătății, potrivit Laviniei Andrei.
Citește și: