Cercetatorii de la Universitatea Western Ontario au reusit sa afle actiunile planificate de creierul uman inainte ca acesta sa le execute. Descoperirea a fost publicata in aceasta saptamana in prestigiosul Journal of Neuroscience.
„Acesta este un mare pas inainte in vederea intelegerii modului in care creierul uman isi planifica actiunile”, a declarat Jason Gallivan, din cadrul Western Neuroscience, primul autor al studiului.
Pe parcursul unui an de cercetari, subiectilor umani li s-a scanat activitatea neuronala cu ajutorul aparatului functional cu rezonanta magnetica (fMRI), in timp ce efectuau trei miscari separate cu mainile: prinderea unui obiect de la capatul sau superior, apoi de cel inferior, sau pur si simplu s-au intins dupa acel obiect si l-au atins. Echipa de cercetatori a descoperit ca daca se foloseste de semnalele emise din mai multe zone ale creierului, pot prezice ce actiuni urmeaza sa faca subiectii cu cateva secunde inainte sa se intample.
„Tehnologia ne permite sa urmarim cum se desfasoara actiunea de planificare in creierul uman fara a fi nevoie sa introducem electrozi direct in el”, a explicat, pentru Scienceblog.com, profesorul Jody Culham, din cadrul Universitatii Western Psychology, un alt autor al lucrarii.
Foto: memebox.com
Citeste si:
Britanicii au descoperit un "medicament minune" care poate vindeca majoritatea tipurilor de cancer
Viata la oras afecteaza creierul: Risc dublu de schizofrenie in mediul urban
Material care regenereaza pielea si vindeca ranile adanci, dezvoltat de cercetatori
Doua ore de televizor pe zi cresc riscul de diabet si boli cardiovasculare