Oamenii de știință japonezi au reușit să transmită energie wireless, o etapă-cheie care ar putea face posibilă într-o bună zi generarea energiei solare în spațiu, conform Phys.org.
Cercetătorii au folosit microunde pentru a furniza 1,8 kilowați de energie – suficient pentru funcționarea unui ceainic electric – prin aer, cu acuratețe maximă, către un receptor aflat la 55 de metri distanță.
Deși distanța nu a fost foarte mare, tehnologia ar putea deschide calea către accesarea cantității imense de energie solară din spațiu și folosirea ei pe Pământ, a spus un purtător de cuvânt al Agenției Japoneze pentru Explorarea Spațiului (JAXA).
Aceasta a fost prima oară când cineva a reușit să transmită un debit de aproape doi kilowați de energie electrică prin microunde, către o țintă mică, folosind un dispozitiv sensibil de control al directivității”, a spus el.
JAXA a lucrat la elaborarea Space Solar Power Systems (SSPS) ani de zile, a mai adăugat purtătorul de cuvânt.
Generarea energiei solare în spațiu prezintă multe avantaje față de cea de pe Pământ, în special disponibilitatea permanentă a energiei, indiferent de vreme sau de ora din zi.
În timp ce sateliții făcuți de om, cum ar fi International Space Station, au de mult timp posibilitatea de a utiliza energia solară care îi inundă dinspre soare, aducerea acelei energii pe Pământ, unde să poată fi folosită de oameni, era de domeniul științifico-fantasticului. Dar cercetările japonezilor indică posibilitatea ca într-o bună zi oamenii să reușească să cultive o sursă inepuizabilă de energie în spațiu.
Ideea ar fi ca sateliții solari transmițători de microunde – care ar avea panouri și antene de colectare a luminii soarelui – să fie așezați la aproximativ 36.000 de kilometri de Pământ, a spus purtătorul de cuvânt JAXA.
Dar ar putea dura zeci de ani înainte de a vedea aplicarea practică a tehnologiei – poate în anii 2040 sau mai târziu. Există o serie de provocări care trebuie depășite, cum ar fi modul de a trimite structuri uriașe în spațiu, cum să le construim și cum să le menținem”, a explicat el.
Ideea de generare a energiei solare spațiale a apărut printre cercetătorii americani în anii 1960 iar programul japonez SSPS, finanțat în principal de către ministerul industriei, a început în 2009, a mai spus purtătorul de cuvânt.
Japonia, fiind săracă în resurse, trebuie să importe cantități uriașe de combustibil fosil; a devenit mult mai dependentă de aceste importuri odată cu închiderea industriei energiei nucleare, în urma dezastrului de la Fukushima în 2011.
Sursă foto: Phys.org
Mai citește și: