Actualele sisteme centralizate de furnizare a caldurii catre populatie ar putea fi inlocuite cu centrale moderne, cu bani obtinuti din vanzarea certificatelor de CO2, potrivit presedintelui Institutul de Studii si Proiectări Energetice (ISPE), Dan Gheorghiu, citat de Mediafax.
El a explicat ca grupul ministerial care analizeaza variantele privind subventiile pentru plata energiei termice va propune premierului Emil Boc sa sisteze investitiile in sistemele actuale actuale si sa mentina ajutoarele pentru populatie.
”Vom propune premierului Emil Boc mentinerea subventiilor in acest an. Trebuie sa se opreasca investitiile in tehnologiile vechi, iar acestea sa fie inlocuite cu unele noi, pentru reducerea consumului de energie primara si diminuarea poluarii”, a declarat Gheorghiu.
El nu a putut preciza care va fi nivelul investitiilor pentru inlocuirea tuturor sistemelor termice din cele 85 de orase unde caldura este asigurata in sistem centralizat.
Ping-pong cu subventiile
Premierul Emil Boc a cerut recent mai multor ministri ca pana joi, 19 august, sa ii prezinte un raport privind variantele de subventii la energia termica furnizata in sistem centralizat populatiei.
Grupul interministerial este format din reprezentanti ai ministerelor Economiei, Muncii, Administratiei, Mediului si Finantelor, precum si din oficiali ai Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei si ai ISPE.
Presedintele Traian Basescu a anuntat in luna mai, dupa finalizarea negocierilor cu FMI, un pachet de masuri pentru reducerea cheltuielilor bugetare, printre care si diminuarea masiva a subventiilor la incalzire prin directionarea fondurilor doar catre persoane cu venituri reduse.
Scrisoarea de intentie la acordul stand-by, redactata dupa negocierile din luna august cu FMI, releva ca Guvernul s-a angajat inclusiv sa elimine subventiile la incalzire.