OMV Petrom a inuagurat astazi centrala electrica pe gaze, de la Brazi, cel mai mare proiect privat greenfield de generare de electricitate din Romania din ultimii 20 de ani. Valoarea investitiilor pentru constructia si punerea in functiune a centralei s-au ridicat la circa 530 de milioane euro.
“Romania, jucator energetic, lider de regiune”
„In viitor, Romania va avea un potential energetic important in Europa. Succesul OMV Petrom a dovedit-o deja. OMV Petrom ocupa pozitia 16 in top 500 de companii din Europa centrala si de est. Incepand cu 2005, am investit aproximativ 8 miliarde de euro pentru a face din OMV Petrom motorul de crestere al regiunii. Aproape intregul profit al OMV Petrom a fost reinvestit in proiecte de viitor pentru a consolida si mai mult pozitia companiei si pentru a preveni dependenta Romania de importuri energetice scumpe. Aceasta va contribui la dezvoltarea Romaniei ca jucator energetic lider in regiune”, Gerhard Roiss, CEO OMV Group, prezent la inaugurare.
“Contribuim la dezvoltarea durabila
si competitive a sectorului energetic din Romania”
„Prin punerea in functiune a centralei, in luna august a acestui an, contribuim la dezvoltarea durabila si competitiva a sectorului energetic din Romania. In plus, investitia noastra va genera anual beneficii pentru economia romaneasca, prin contributia la PIB, venituri suplimentare la bugetul de stat si locuri de munca. Nu in ultimul rand, functionarea centralei va genera beneficii pentru consumatori, respectiv o mai mare siguranta a aprovizionarii cu electricitate si potential impact pozitiv asupra pretului electricitatii, ca urmare a cresterii concurentei pe aceasta piata. Centrala va contribui semnificativ la piata reglementata de electricitate prin furnizarea, anual, a unei cantitati de pana la 1,8 TWh in profil banda. Functionarea centralei nu va crea riscuri asupra aprovizionarii cu gaze a Romaniei in cazul unor potentiale perioade de crize, astfel de situatii de urgenta fiind clar reglementate prin legislatia in vigoare”, a explicat Mariana Gheorghe, CEO OMV Petrom
Centrala furnizeaza 9%
din necesarul de electricitate al tarii
Centrala electrica are o capacitate de 860 de MW si ar putea furniza pana la 8%-9% din necesarul de electricitate al Romaniei, echivalent cu consumul de electricitate al Bucurestiului.
Eficienta centralei este de doua ori mai mare decat media sectorului (foloseste jumatate din cantitatea de gaze pe care o foloseste orice alta centrala pe gaz din Romania pentru obtinerea aceleiasi cantitati de electricitate), iar emisiile de CO2 sunt mult reduse si se incadreaza sub media europeana.
Centrala se caracterizeaza prin flexibilitatea in functionare, avand in vedere timpul de pornire mic (jumatate fata de o centrala electrica conventionala), cat si viteza mare de crestere a energiei electrice produse. Astfel, centrala de la Brazi poate reactiona intr-un termen foarte scurt pentru a contribui la realizarea echilibrului productie – consum in Sistemul Energetic National (SEN).