Cel mai mare sarpe din lume a trait in urma cu 58-60 milioane de ani in America Centrala, potrivit cercetatorilor de la Universitatea Toronto din Canada, informeaza BBC News. Sarpele Titanoboa cerrejonensis avea o lungime de 13 metri, iar cum dimensiunea maxima a serpilor este corelata cu temperatura mediului ambiant, cercetatorii estimeaza ca temperatura mediului era atunci cu 5-8 grade mai mare decat astazi.
Jason Head, cercetator la Universitatea Toronto in paleontologia vertebratelor, a descoperit impreuna cu echipa sa vertebre si coaste fosilizate apartinand a 28 de indivizi din aceasta noua specie. Excvavarile au avut loc in Columbia, intr-o zona de excavare a carbunelui din localitatea Correjon. Dupa vertebre, cercetatoii au estimat ca era vorba despre un sarpe neveninos, inrudit cu boa constructor.
De aceea, noua specie a fost denumita "Titanboa correjonensis", sau "boa titanic din Correjon". Acesti serpi aveau 12-13 metri lungime, dublu fata de cat au cei mai mari serpi din lume, anaconda si pitonii, care traiesc astazi tot in zonele cele mai calde ale globului.
Privind dimensiunea vertebrelor la un anaconda din prezent si la Titanoboa, cercetatorii au putut estima valoarea temperaturii medii de atunci. Temperatura medie trebuie sa fi fost atunci 30-34 de grade Celsius, spre deosebire de temeratura medie anuala care este in prezent de 28 de grade Celsius in locul in care a fost descoperita aceasta specie.