S-a format cel mai mare iceberg din lume

Un iceberg de patru ori mai mare decât New Yorkul și de 20 de ori mai mare decât Bucureștiul s-a desprins recent dintr-o banchiza din Antarctica, devenind astfel cel mai mare aisberg din lume. Oamenii de știință subliniază că evenimentul face parte dintr-un ciclu natural și că nu este cauzat de schimbările climatice.

Fragmentul uriaş de gheaţă, care plutește acum în Marea Weddell, a fost observat într-o serie de fotografii realizate recent de sateliţii ce compun misiunea Sentinel-1 din cadrul programului spaţial Copernicus. Suprafaţa lui este de 4.320 de kilometri pătraţi, cu o lungime de 175 de kilometri şi o lăţime de 25 de kilometri. Adică de patru ori mai mare decât New Yorkul și de 20 de ori mai mare decât Bucureștiul.

Dimensiunile gigantice ale lui A-76, care s-a desprins din banchiza Filchner-Ronne, au făcut din acest fragment de gheaţă cel mai mare aisberg de pe Terra. Precedentul record era deţinut de aisbergul A-23A, care are o suprafaţă de circa 3.380 de kilometri pătraţi şi care pluteşte în prezent tot în Marea Weddell.

Filchner-Ronne, situată la baza Peninsulei Antarctice, este una dintre enormele banchize plutitoare care se conectează cu uscatul continental şi care se extind pe mai mulţi kilometri în mările înconjurătoare.

„Nu este o zonă care suferă modificări semnificative din cauza încălzirii globale. Ideea principală este că face parte dintr-un ciclu natural”, a explicat Alex Brisbourne, glaciolog la British Antarctic Survey.

„Desigur, stratul de gheață evoluează”, a adăugat și Mark Drinkwater de la Agenția Spațială Europeană.

Acesta a spus că banchiza Ronne se află într-un stadiu stabil, după o perioadă în care a pierdut iceberg-uri. Unul dintre cele mai mari evenimente de acest gen a fost în 1986, când s-au desprins 11.000 de kilometri pătrați de iceberg-uri, urmate de altele mai mici în 1998, 2000 și 2015.

Așadar, desprinderea periodică a unor fragmente mari din aceste banchize face parte dintr-un ciclu natural, iar formarea aisbergului A-76, care se va sparge cel mai probabil în două sau trei bucăţi în curând, nu este asociată cu schimbările climatice, a declarat și Ted Scambos, un cercetător specializat în glaciologie de la Universitatea Colorado din Boulder.

Întrucât gheaţa acestor banchize plutea deja pe mare înainte de a se desprinde de coastă, această formare de aisberguri nu va determina o creştere a nivelului oceanului.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri