Text de Oana Neneciu
- Republica Ceha are politica „Acord pentru Puterea de Cumparare“, care se refera la pretul prestabilit pentru energia provenita din surse regenerabile. Acordul se califica in regulile Joint Implementation din cadrul Protocolului de la Kyoto. Prin aceasta politica se promoveaza investitiile straine in stat pentru
atingerea tintelor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera. - In prezent, se pregateste noua politica energetica ce va intra in vigoare in 2030. Aceasta va include, printre altele, o tinta de 12-13 procente energie regenerabila din totalul consumului, in crestere de la 2,6 procente, cat este in prezent.
- Energia eoliana are o traditie indelungata in Republica Ceha. Documente din secolul al XIII-lea mentioneaza existenta unei mori de vant in zona unde acum se afla Praga. In secolele al XVIII-lea si al XIX-lea existau peste 900 de mori de vant in zona Republicii Cehe, un indicator clar al resurselor eoliene ale tarii. In prezent, exista centrale cu o capacitate totala de 5-7 megawati pentru productia de electricitate. De asemenea, exista o capacitate operationala de 56 megawati de energie eoliana.
- Biomasa este considerata cea mai exploatabila resursa de energie regenerabila din Republica Ceha, in urma studiilor si cercetarilor. In prezent, este utilizat numai o zecime din potentialul exploatabil. In 1999, pentru producerea de energie, erau folosite aproximativ 1,6 milioane tone de biomasa uscata, in principal deseuri lemnoase si biproduse menajere.
- Pentru instalarea colectoarelor solare, tara are un potential de 100.000 metri patrati, iar productia medie de energie termala se ridica la 400 kilowati ora pe metru patrat, anual, insemnand un total de 40.000
megawati ora. - Utilizarea sistemelor solare fotovoltaice este limitata in prezent. In general, acestea sunt instalate individual la case de vacante sau proiecte experimentale. Singura exceptie o reprezinta centrala electrica CEZ din Mravenecnik, cu o productie de cinci kilowati.
- Incalzirea geotermala este utilizata pentru sectorul rezidential si pentru incalzirea piscinelor, dar si in industrie. Cele mai faimoase locuri incalzite de energie geotermala sunt centrul de infrumusetare Karlovy Vary si Marianske Lazne si inca alte cinci statiuni din vestul tarii. Instalatiile au o capacitate de 4,5 megawati termali. In toata tara au fost instalate pana in prezent aproximativ 390 de pompe de caldura geotermale, cu o capacitate totala de 7,95 megawati termali. Potentialul total teoretic pentru teritoriul tarii calculat pe baza valurilor de caldura este de 4.641 megawati.
- Principalele probleme de mediu ale tarii sunt poluarea apei si a aerului in zone ca nord-vestul Boemiei, Moravia si Ostrava, cu niveluri care ar putea afecta sanatatea oamenilor. Ploile acide si padurile distruse sunt alte doua importante probleme de mediu cu care se confrunta Republica Ceha.