Cea mai mare banca din America, Citigroup, se angajeaza sa aloce, in urma torii 10 ani, 50 de miliarde de dolari pentru proiecte de mediu. Acesta este cel mai important angajament asumat de o banca de pe Wall Street privind limitarea modificarilor climatice.
Suma include 10 miliarde de dolari destinati unor proiecte in curs de desfasurare, iar institutia de credit intentioneaza, de asemenea, sa mareasca de 10 ori -ajungand astfel la 10 miliarde de dolari – fondurile pentru reducerea emisiilor proprii de gaze cu efect de sera.
De asemenea, banca va investi peste 31 de miliarde de dolari in energii curate si in tehnologie alternativa prin extinderea unor activitati deja existente sau prin lansarea de noi servicii pentru clienti.
Programul Citigroup survine in contextul in care firmele americane sunt interesate sa profite de cresterea cererii pentru energia alternativa, precum si de preocuparea pentru diminuarea emisiilor poluante.
"Programul nu este o lista cu lucrurile dorite, ci un plan realist, care deserveste o nevoie globala importanta si raspunde unei oportunitati emergente de investitii. Recunoastem responsabilitatea ce ne revine de a confrunta schimbarile climatice si importanta de a identifica si implementa noi solutii pentru clientii nostri, a declarat Charles Prince, directorul general al Citigroup.
Tendinta globala de a sustine proiecte menite sa lupte impotriva efectelor schimbarilor climatice este sustinuta si de reprezentantul Citigroup in Romania.
"Citibank Romania va analiza toate oportunitatile de a sustine local angajamentul Citi de a se implica activ in protectia mediului si in implementarea de solutii menite sa raspunda problemei schimbarii climei la nivel global", a declarat Shahmir Khaliq, presedintele Citibank Romania.
"Investirea a 50 de miliarde de dolari pentru a combate efectele schimbarilor climatice este un lucru bun, dar este ca si cum Citi isi foloseste mana stanga pentru a curata mizeria facuta de dreapta", a declarat Michael Brune, presedintele organizatiei ecologiste Rainforest Action Network.
Organizatia a aratat ca Citigroup a fost anul trecut cel mai mare investitor in industria energetica ce se bazeaza pe emiterea de carbon.
"Trebuie sa faca mai mult decat sa finanteze producerea de energii curate, trebuie sa opreasca finantarea de energii poluante", a declarat Brune.
Bank of America, a doua mare institutie de credit din SUA, s-a angajat, in luna martie, sa aloce 20 de miliarde de dolari, in urmatorii zece ani, pentru a sustine dezvoltarea activitatilor nepoluante si limitarea incalzirii globale.