Festivalul de Film Documentar și Drepturile Omului One World Romania (OWR16) propune pentru perioada 31 martie – 9 aprilie o nouă temă de vizionare și meditație. „O viață bună!” este laitmotivul din acest an. Am selectat dintre documentarele propuse trei filme care au legătură cu natura și cu ecologia. Pentru cei care nu pot merge fizic în sala de cinematograf, va exista și o ediție online a festivalului, în perioada 10 – 30 aprilie.
All that Breathes / Tot ce respiră
Într-o secvență frapantă din „Tot ce respiră”, protagoniștii filmului nostru se angajează într-o traversare periculoasă a unui râu pentru a aduce, de pe malul celălalt, un pui de gaie neagră care are nevoie de ajutor. În jurul acestei specii de răpitoare, cei trei – frații Nadeem și Saud, alături de ucenicul lor de nădejde – construiesc un mic cabinet veterinar care activează ca o oază de altruism și prietenie în mijlocul unei metropole poluate și zgomotoase.
Matter out of Place/ Înstrăinarea materiei
Traversând planeta în lung și-n lat, dinspre Alpii elvețieni către resorturile africane de lux situate la malul mării, filmul scotocește printre deșeuri cu o detașare a dispozitivului care îl plasează încă o dată pe Geyrhalter la intersecția fertilă dintre cinema, instalație de artă contemporană și Discovery Channel.
Culegătorii de za’atar
Iarba aromatică ajunge să țină loc de pânză geopolitică, sărind cu destul umor peste expozițiunea conflictului din Cisiordania. „Culegătorii de za’atar” funcționează admirabil și ca film de investigație (asupra unei legi abuzive din partea Israelului, care privează poporul palestinian de o plantă-simbol), și ca film de suspans (vezi secvențele în care „hoți” și „vardiști” se aleargă prin lanuri de buruieni – o scenă demnă de filmele burlești, în care miza se întâmplă să fie însăși identitatea națională).
Green Report este și în acest an partener media al One World Romania.