Ce masori, aceea gestionezi (II)

Text de Ninel Lazar

In functie de sectorul industrial, cheltuielile aferente consumului de apa si epurarii apelor uzate variaza in medie intre 4% si 12% din totalul
costurilor de productie, in timp ce gestiunea deseurilor reprezinta in medie 4%-6% din acestea. Si cheltuielile de mediu nu se opresc la aceste doua aspecte. Cifrele nu sunt deloc de neglijat atunci cand faci suma lor. De aici si interesul celor de mai sus.

Nu exista o reteta universala pentru stabilirea indicatorilor-cheie pentru performanta de mediu in companii, insa un bun inceput este sa verifici ce fac companiile din acelasi sector industrial in acest sens. Daca nu ai fost prea impresionat sau daca ai ambitia de a parcurge sistematic etapele normale ale ISO in adoptarea acestor indicatori, atunci rabdarea si dedicarea pentru detalii sunt ingredientele absolut necesare acestui demers.

Trebuie, in primul rand, sa ai o intelegere detaliata asupra procesului tehnologic si a modului cum compania ta utilizeaza resursele (materii prime, auxiliare, apa, electricitatea, agentul termic, agentul frigorific, aerul comprimat etc.) si a proceselor de generare a deseurilor, apelor uzate, emisiilor atmosferice. Apoi, avand aceste date, e necesar sa identifici acele etape ale procesului tehnologic unde se consuma resurse sau unde sunt generate deseuri, efluenti sau emisii. In mod obisnuit, daca aceste intrari sau iesiri nu sunt monitorizate in vreun fel (masurare, calcul ori estimare prin diferente), atunci trebuie stabilit cat de prioritara este acea etapa si trebuie evaluat in detaliu potentialul de economii ce ar putea fi facute. Aceasta prioritizare se poate face utilizand determinari sau calcule simple, care sa nu implice costuri mari sau rigurozitate exagerata. De pilda, daca stii ca zilnic intr-o sectie se consuma o anumita cantitate de apa de la reteaua municipala, poti afla cantitatea utilizata pentru procesele industriale scazand din total consumul menajer calculat dupa normative, atunci cand esti sigur ca nu de la aceasta utilizare a apei rezulta facturile mari de la furnizor. Ulterior, pentru identificarea sursei de pierderi va trebui sa faci calcule sau determinari similare, dar mai detaliate, la nivel de etapa de proces.

Indicatorii de performanta de mediu pot fi exprimati in mod absolut (de exemplu, in metri cubi de apa consumata sau de apa uzata evacuata la receptor, ori tone de deseuri periculoase trimise la incinerare anual), insa aceasta modalitate are dezavantajul ca nu reflecta in niciun fel eficienta procesului tehnologic, cu exceptia situatiei cand procesele sunt standardizate ca marime, astfel incat se pot face comparatii intre performantele unor companii cu aceleasi capacitati de productie, de aceeasi marime si tip. De pilda, daca doua termocentrale au aceeasi conceptie tehnologica, folosesc acelasi combustibil si au aceeasi putere instalata, atunci exprimarea indicatorilor de performanta de mediu in termeni absoluti poate fi utila.

Indicatorii care sunt exprimati relativ sau specific sunt utilizati pe scara larga, in detrimentul celor absoluti, pentru ca ei ofera posibilitatea de comparatie (sau benchmarking) intercompanii si sunt o masura a sanatatii de mediu a unei organizatii. Ei sunt exprimati ca m3 de apa uzata/tona de produs finit, kg de deseuri periculoase evacuate la depozit / piesa produsa, m3 de apa consumata la tona de produs, ori pe angajat/luna, CO2/tona de produs sau kg de deseuri de hartie/angajat care lucreaza in departamente cu rol administrativ.

Alegerea indicatorilor-cheie relevanti pentru specificul companiei nu este un lucru usor, pentru ca acestia sunt dependenti de activitatile desfasurate, de prioritatile companiei, de particularitatile procesului tehnologic, de prioritatea proceselor si relevanta lor pentru performantele de mediu, precum si de posibilitatea imediata de masurare a acestor indicatori. Claritatea in alegerea indicatorilor de mediu utilizati in implementarea ISO 14001 se vede in usurinta monitorizarii lor si in relevanta acestora atat pentru performantele de mediu, cat si in evidentierea implicatiilor lor financiare la nivelul companiei.
 

spot_img

Ultimele știri