CE: fonduri de 15 mld. euro pentru accelerarea tranziţiei verzi şi digitale

Comisia a adoptat programul principal de lucru al programului Orizont Europa pentru perioada 2021-2022, în care sunt prezentate obiectivele și domeniile tematice specifice care vor beneficia de o finanțare totală în valoare de 14,7 miliarde de euro.

Potrivit CE, investițiile vor contribui la accelerarea dublei tranziții verzi și digitale, la redresarea sustenabilă în urma pandemiei de coronavirus și la consolidarea rezilienței UE față de crizele viitoare.

Investițiile îi vor sprijini pe cercetătorii europeni prin burse, formare și schimburi, vor pune bazele unor ecosisteme de inovare europene mai conectate și mai eficiente și vor crea infrastructuri de cercetare de talie mondială. În plus, ele vor încuraja participarea la nivel european și mondial, consolidând totodată Spațiul european de cercetare.

„Cu 40% din buget dedicat creșterii sustenabilității Europei, acest program de lucru al programului Orizont Europa va transforma continentul, făcându-l mai verde și mai bine adaptat la transformarea digitală. În prezent, Orizont Europa este pe deplin operațional: aș dori să încurajez cercetătorii și inovatorii din întreaga Europă să participe la cererile de propuneri și să găsească soluții pentru a ne îmbunătăți viața de zi cu zi”, a declarat Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret.

Orizont Europa promovează neutralitatea climatică și poziția de lider digital

Peste patru din zece euro, adică aproximativ 5,8 miliarde de euro în total, vor fi investiți în cercetare și inovare, pentru a sprijini Pactul verde european și angajamentul Uniunii de a face din Europa primul continent neutru din punct de vedere climatic din lume până în 2050.

Fondurile vor sprijini proiecte care fac să progreseze cercetarea științifică în domeniul schimbărilor climatice și care dezvoltă soluții pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și pentru adaptarea la evoluțiile climatice. De exemplu, activitățile vor accelera, într-un mod sustenabil și echitabil, tranziția către o energie și o mobilitate curate, vor contribui la adaptarea sistemelor alimentare, vor sprijini economia circulară și bioeconomia, vor contribui la menținerea și consolidarea absorbanților naturali de carbon din ecosisteme și vor promova adaptarea la schimbările climatice.

Transformarea deceniului actual în deceniul digital al Europei și punerea bazelor unor noi întreprinderi digitale într-o perspectivă pe termen mai lung reprezintă, la rândul lor, obiective centrale ale programului, care va asigura o creștere substanțială a investițiilor în acest domeniu. Dezvoltarea tehnologiilor digitale de bază va fi susținută cu fonduri în valoare de aproximativ 4 miliarde de euro în perioada 2021-2022.

În fine, acest program de lucru va direcționa investiții totale în valoare de aproximativ 1,9 miliarde de euro pentru a contribui la repararea daunelor economice și sociale imediate cauzate de pandemia de coronavirus. În concordanță cu instrumentul NextGenerationEU, fondurile vor contribui la construirea unei Europe post-coronavirus care va fi nu doar mai verde și mai digitală, ci și mai rezilientă față de provocările actuale și viitoare.

Programul de lucru al programului Orizont Europa pentru perioada 2021-2022 include acțiuni speciale de sprijinire și de consolidare a cooperării prin intermediul unor inițiative multilaterale în domenii precum protecția biodiversității și a climei, observațiile de mediu, cercetarea oceanelor sau sănătatea mondială. De asemenea, programul include acțiuni specifice cu parteneri cheie din afara UE, inclusiv prima „inițiativă pentru Africa”, ambițioasă și cuprinzătoare.

Prin natura sa, programul Orizont Europa este deschis către lume. Asocierea țărilor din afara UE la Orizont Europa va lărgi domeniul de aplicare geografic al întregului program și va oferi oportunități suplimentare cercetătorilor, savanților, companiilor, instituțiilor sau altor entități interesate să participe, în condiții în general identice cu cele din statele membre.

Etapele următoare

Primele cereri de propuneri se vor deschide la 22 iunie pe portalul de finanțare și licitații al Comisiei. Zilele europene ale cercetării și inovării, care se vor desfășura în perioada 23 – 24 iunie, reprezintă o ocazie pentru factorii de decizie, cercetători, inovatori și cetățeni de a discuta împreună despre programul Orizont Europa. În perioada 28 iunie – 9 iulie vor avea loc Zilele informării cu privire la programul Orizont Europa, un eveniment destinat potențialilor candidați.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri