Comisia Europeana a facut plan de actiune pentru produsele ecologice si etichetarea lor energetica si ecologica. Planul cuprinde masuri, atat obligatorii cat si facultative, a caror aplicare ar insemna reducerea cu 30% a cantitatii de energie consumata pentru incalzirea, iluminatul si intretinerea cladirilor.
CE considera, printr-un comunicat de presa, ca pachetul de noi masuri ii va incuraja pe producatori sa fabrice produse mai ecologice si sa se asigure ca acestea pot fi usor identificate de catre cumparatori.
Tendintele actuale privind consumul si productia de energie au un impact semnificativ asupra mediului, generand gaze cu efect de sera, poluare si ducand la epuizarea resurselor naturale ale planetei. Exista, insa, unele modalitati prin care impactul negativ asupra mediului poate fi redus usor, fara a ne afecta gradul de bunastare, se arata in comunicatul de presa.
In prezent, potrivit reglementarilor existente, magazinele care vand aparatura electrica, precum masini de spalat si cuptoare, trebuie sa afiseze informatii referitoare la performantele energetice si ecologice ale produselor respective. Comisia propune extinderea acestui sistem la o gama mai larga de produse – de exemplu, la ferestre. O mai buna izolare a ferestrelor poate avea ca efect reducerea cu 11% a facturilor la incalzire si cu peste 20% a emisiilor de gaze cu efect de sera.
Sistemul de etichetare este doar o componenta a politicii industriale durabile a UE, care ofera stimulente producatorilor pentru a concepe noi procese de productie si produse ecologice. Astfel, Europa va putea sa isi mentina avantajul concurential in acest domeniu, fata de tari cu economii emergente precum China si India.
Autoritatile publice au, la randul lor, un rol de jucat in ceea ce priveste asigurarea unui consum si al unei productii durabile. Autoritatile nationale, regionale si locale din UE aloca o mare parte din PIB unor domenii ca transporturile, constructiile, curatarea, precum si altor bunuri si servicii. Noul plan stabileste obiective menite sa incurajeze aceste autoritati sa isi directioneze cheltuielile si investitiile catre produsele ecologice.