CE a aprobat primele patru proiecte POS Mediu

Comisia Europeana a aprobat primele patru mari proiecte din Programul Operational Sectorial Mediu, proiecte in valoare de 450 milioane euro, de pe urma carora vor beneficia peste 820.000 cetateni, a anuntat joi Attila Korodi, Ministrul Mediului si al Dezvoltarii Durabile.

Primul si cel mai mare proiect dintre cele aprobate se refera la implementarea de servicii de apa si canalizare in zona Cluj-Salaj. De aceste servicii vor beneficia 525.000 locuitori din localitatile Cluj-Napoca, Dej, Gherla, Huedin, Zalau, Simleul Silvaniei, Jibou si Cehu Silvaniei. Valoarea proiectului este de 197 milioane euro, bani folositi pentru construirea a trei statii de epurare si a peste 100 km de retea de canalizare. Conform ministrului, lucrarile vor incepe in acest an si vor fi terminate in 2013.

O alta zona care va beneficia de fondurile post aderare este Giurgiu, unde s-au alocat peste 70 milioane euro pentru sectorul apei si apei uzate, proiect de care vor beneficia 87.000 locuitori din Giurgiu, Bolintin Vale si Mihailesti. Acesta presupune reabilitarea a trei statii de epurare si a retelei de canalizare, 116 km extindere si aproximativ 20 km inlocuire.

80 milioane de euro vor merge in proiectul regional din zona Turda-Campia Turzii. De reabilitarea unei statii de epurare si modernizarea a 80 km retea de canalizare vor beneficia 90.000 locuitori ai zonei.

Proiectul regional Calarasi este cel de-al patrulea aprobat de CE, avand o valoare a investitiei de aproximativ 100 milioane euro. Aproximativ 120.000 locuitori vor beneficia de patru statii de epurare noi, una reabilitata si 65 km retea de canalizare.

"Toate aceste proiecte au ca termen de incepere al lucrarilor anul 2008, iar data de finalizare este estimata pentru anul 2013. Este o veste excelenta, pentru ca pana in anul mentionat numarul cetatenilor cu acces la reteaua publica de apa potabila trebuie sa creasca cu 10%, iar aceasta tinta poate fi deja atinsa, pe jumatate, doar prin implementarea celor 4 proiecte. Trebuie sa adaug ca Romania va co-finanta aceste proiecte cu aproape 100 milioane euro", a aratat Korodi.

Ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile a mai mentionat si faptul ca mai sunt trimise catre CE spre aprobare, alte doua proiecte, pentru regiunile Tulcea si Sibiu, in valoare de 113 si, respectiv 90 milioane euro. De asemenea, alte patru proiecte (din regiunile Olt, Gorj, Teleorman, Brasov), care insumeaza investitii de peste 470 milioane euro, asteapta sa fie trimise catre Comisie. Totodata, in cursul acestui an, se asteapta de la autoritatile locale noi proiecte, pentru a putea demara discutiile cu autoritatile de la Bruxelles si in cazul acestora.

In incheierea discursului sau, ministrul Attila Korodi a facut un apel catre comunitatile locale "care trebuie sa ne sprijine in intentia noastra de a absorbi in totalitate fondurile europene, deoarece aceste comunitati trebuie sa fie constiente ca sunt principalele beneficiare ale proiectelor din POS Mediu, si ca au, pe de o parte o sansa deosebita, dar, in acelasi timp, o responsabilitate enorma fata de cetatenii pe care ii reprezinta".

In domeniu protectiei mediului, Romania are la dispozitie din partea Uniunii Europene 3,960 miliarde euro sprijin comunitar, tara noastra contribuind cu aproape un miliard euro pentru derularea proiectelor programate.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri