CE aprobă reducerea certificatelor verzi pentru marii consumatori de energie din România

În iulie 2014, România a notificat planurile sale de a reduce contribuția la finanțarea energiei din surse regenerabile pentru anumite întreprinderi

Comisia Europeană (CE) a constatat că schema României de reducere a certificatelor verzi, constând în diminuarea contribuțiilor anumitor consumatori energointensivi la finanțarea energiei din surse regenerabile, respectă normele UE privind ajutoarele de stat, în special noile Orientări ale Comisiei privind ajutoarele destinate protecției mediului și energiei (a se vedea IP/14/400 și MEMO/14/276).

Schema de reducere a certificatelor verzi va intra în vigoare la 1 decembrie 2014 și va expira la 31 decembrie 2024. Bugetul anual consacrat schemei este estimat la aproximativ 75 de milioane EUR pentru aproximativ 300 de beneficiari.

Schema României permite întreprinderilor care consumă multă energie electrică și sunt expuse în același timp la comerțul internațional să rămână competitive fără a distorsiona în mod nejustificat concurența pe piața unică. Aceasta va permite României să își realizeze obiectivele pentru 2020 în materie de combatere a schimbărilor climatice, abordând totodată în mod corespunzător și riscul de relocare a emisiilor de dioxid de carbon”, a declarat vicepreședintele CE care răspunde de politica în materie de concurență, Joaquín Almunia.

În iulie 2014, România a notificat planurile sale de a reduce contribuția la finanțarea energiei din surse regenerabile pentru anumite întreprinderi care își desfășoară activitatea în sectoare cu un nivel foarte ridicat de electro-intensitate și de expunere comercială.

Contribuția beneficiarilor la sprijinul pentru energia din surse regenerabile va fi redusă cu 85 %, 60 % sau 40 % în cazul în care aceștia demonstrează o electro-intensitate de peste 20 %, cuprinsă între 10 % și 20 % și, respectiv, cuprinsă între 5 % și 10 %.

De asemenea, beneficiarii vor trebui să arate că nu înregistrează debite restante la bugetele componente ale bugetului general consolidat; desfășoară activități de auditare energetică și pun în aplicare măsuri de îmbunătățire a eficienței lor energetice; nu disponibilizează peste 25 % din numărul angajaților și își mențin activitatea în Spațiul Economic European și încheie parteneriate cu instituții de învățământ în vederea reducerii decalajului între teorie și practică, creșterii nivelului profesional și atragerii de personal calificat.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri