Catastrofa ecologica din Golful Mexic, consecinta reglementarilor flexibile

Catastrofa ecologica din Golful Mexic este consecinta reglementarilor prea flexibile in domeniu si inadaptarii companiilor la riscurile forarilor in ape adanci, anunta comisia prezidentiala americana care ancheteaza cazul, informeaza AFP, citat de Mediafax.

"Cauzele dezastrului dateaza de cateva decenii si pot fi atribuite statului federal, industriei, Casei Albe, Congresului, republicanilor si democratilor", a declarat fostul senator Bob Graham, vicepresedintele Comisiei create de presedintele Barack Obama.
"Sa fim foarte clari, acest lucru constituie o deficienta in materie de politica publica", adauga Graham.

"Stim ca trebuie sa regandim reglementarile in materie de foraj maritim, iar industria petroliera trebuie sa isi asume responsabilitatea in materie de securitate", insista republicanul William Reilly, fost director al Agentiei americane pentru Protectia Mediului (EPA).

Forarile in ape adanci – peste 300 de metri – comporta riscuri deosebite, asa cum a demonstrat accidentul din aprilie, la platforma Deepwater Horizon, exploatata de BP.

"Riscurile erau evidente, dar au fost ignorate de administratia federala, de industria petroliera si dorim sa stim de ce. Este evident ca intensificarea forarilor in ape adanci reprezinta o schimbare enorma in explorarea energetica din SUA", subliniaza Graham.

"Din nefericire, administratia noastra si industria petroliera nu au procedat la transformari similare in materie de reglementare", atrage atentia fostul senator.

Administratia Barack Obama a instaurat in iulie un moratoriu privind forarile in ape adanci, pana la 30 noiembrie.

"Comisia noastra va face recomandari presedintelui si poporului american pentru ca repetarea unui astfel de dezastru sa fie putin probabila", a promis William Reilly, subliniind importanta unui program de "restaurare a mediului in delta fluviului Mississippi".

Secretarul american pentru Mediul Marin, Ray Mabus, a anuntat ca programul va fi finantat partial din fondurile acordate ca penalitate de compania BP.

Intre zece si cincisprezece miliarde de dolari ar putea fi alocate pentru restaurarea zonei deltei fluviului Mississippi.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri