Cat polueaza Pamantul pe secunda, in timp real

Cat se polueaza pe secunda, cati oameni mor si cati se nasc –  aceste schimbari pot fi vizualizate in timp real gratie unei aplicatii online care se bazeaza pe date oficiale. "Pamantul care respira" este o simulare a emisiilor de dioxid de carbon de pe glob si permite vizualizarea in fiecare secunda a cantitatii de emisii de carbon din lume. Aplicatia funtioneaza online din 2006 si a fost realizata de web designerul David Bleja.

Fiind o simulare, site-ul avertizeaza ca datele nu pot fi unele exacte. Ele sunt calculate insa in timp real pornind de la date oficiale.

Ratele emisiilor de carbon sunt calculate la nivel de tara, plecand de la datele oferite de Divizia de Statistica a ONU din 2004. Cum colectarea datelor din toate tarile lumii este extrem de complexa, studiul ONU din 2004 este cel mai extins si mai sigur de pana acum.

De cate ori parcurgeti cu mouse-ul tarile de pe harta, nivelul emisiilor este comparat cu cel din 2002 pentru a inregistra scaderile sau cresterile nivelului de emisii. Cat despre tarile mici unde datele nu sunt disponibile, cum ar fi Vanuatu, estimarile sunt facute in functie de populatie si de nivelul economiei, comparativ cu statele invecinate.

Potrivit site-ului, emisiile de carbon sunt calculate pe tara si nu pe cap de locuitor pentru ca mesajul de transmis este cat de mult dioxid de carbon este emis in atmsofera la nivelul Pamantului, si nu atat cine polueaza mai mult. Problema este una globala si trebuie rezolvata la acest nivel, nu doar local. Autorul remarca insa ca nu putem ignora faptul ca emisiile provin in mare parte din tarile industrializate, care au astfel responsabilitatea de a fi liderii in lupta impotriva incalzirii globale.

Frecventa natalitatii si a mortalitatii si populatia Pamantului sunt calculate in functie de estimarile din baza de date a CIA pe 2008. Simulatorul foloseste ratele disponibile in fiecare tara pentru a calcula evolutia globala a populatiei si inregistreaza schimbarile in fiecare secunda.

VEZI PAMANTUL CARE RESPIRA

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri