Cât de des reciclați gunoiul menajer?

Sondajele Green Report

România aruncă, în prezent, gunoiul la groapă în loc să-l transforme în bani, la fel cum o fac toate țările occidentale. Cel mai recent studiu Eurostat, din anul 2014, ne clasează pe poziția a șasea la nivel european în ceea ce privește cantitatea de deșeuri produsă anual, cu un total de 11 tone de deșeuri generate pe cap de locuitor.

Conform Eurostat, un roman produce, în medie, puțin sub un kilogram de gunoi menajer pe zi. În acest moment, 90% din această cantitate ajunge la gropile de gunoi, irosindu-se astfel resurse valoroase.

Transformarea deșeurilor în resurse este una dintre bazele economiei circulare, concept mai puțin cunoscut în România, dar intens dezbătut în această perioadă în Parlamentul European. Aceasta este și provocarea secolului 21: o economie bazată pe reducerea consumului de energie si materii prime, în care deșeurile să aibă destinații precise încă din faza de proiectare, prin integrarea lor în spirala ciclică a reutilizării.

Subiectul managementului deșeurilor va fi dezbătut pe 1 septembrie, la Teatrul Național București, in cadrul CIRCULAR, Conferința Green Report dedicată economiei circulare, la care participă președintele Comisiei pentru Mediu din Parlamentul European, Giovanni LA VIA, și ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu.

[yop_poll id=”4″]