Castile wireless, sanatoase si eficiente

Utilizarea castilor wireless in locul telefoanelor clasice sporeste cu pana la 23 la suta productivitatea angajatilor in anumite medii si locuri de munca.

O analiza in acest sens a fost elaborata de Universitatea din Surrey, Marea Britanie.

Rezultatele studiului au fost facute publice de compania Plantronics, unul dintre cei mai mari producatori de echipamente wireless din lume.

Cercetatorii britanici au stabilit ca firmele care si-au dotat personalul cu echipamente wireless au inregistrat in randul angajatilor scaderi cu 31 la suta a cazurilor de dureri de gat, cu 16 la suta a cazurilor de dureri de spate si cu 27 la suta a durerilor de cap. Drept consecinta, a crescut productivitatea muncii in companiile respective.

„Castile wireless aduc foarte multe beneficii utilizatorilor: acestia au mainile libere pentru a putea scrie la computer si cand vorbesc la telefon, convorbirile telefonice sunt efectuate la o calitate a sunetului superioara, si cel mai important, nu mai este nevoie de adoptarea de pozitii incomode pentru a vorbi la telefon. De asemenea, casca wireless protejeaza auzul utilizatorului, filtrand sunetele si ajustandu-le la un anumit nivel standard. Castile wireless sunt echipamente specifice lucratorilor secolului XXI, care au nevoie de mobilitate”, a explicat Bogdan Nedelea, directorul general al ABN Systems, importator oficial al produselor Plantronics in Romania.

Radiatiile electromagnetice sunt mult mai slabe decat la telefoanele mobile

Pe de alta parte, toate dispozitivele hands-free, cu fir sau fara fir (wireless), au avantajul ca emit un camp electromagnetic mult mai redus decat un telefon mobil, astfel ca utilizatorul de hands-free este mai putin expus radiatiilor electromagnetice. Dupa o serie de controverse medicale, anul trecut, Agentia Internationala de Cercetari asupra Cancerului (International Agency for Research on Cancer, IARC) a confirmat ca telefoanele mobile sunt „possibly carcinogenic” (posibil generatoare de cancer). Specialistii IARC „au ajuns la aceasta concluzie pe baza unor rapoarte si studii epidemiologice cu privire la impactul asupra omului", a precizat Jonathan Samet, seful grupului de cercetare. Studiul s-a bazat pe monitorizarea a 13.000 de oameni, utilizatori de telefoane mobile, timp de zece ani.

Gradele IARC de evaluare a riscurilor cancerigene date de impactul anumitor elemente sunt cancerigen, probabil cancerigen, posibil cancerigen, probabil necancerigen si neclasificabil. Tigarile intra la categoria 1, in timp ce telefoanele mobile au fost incluse in categoria 2B, alaturi de vata de sticla, benzina, plumb, cloroform si cafea.

In intreaga lume sunt utilizate in prezent peste cinci miliarde de telefoane mobile.

Fiecare aparat de acest tip este caracterizat de o rata specifica de absorbtie (SAR), parametru care indica energia absorbita de organismul uman, in momentul utilizarii telefonului mobil.

Comisia Europeana a stabilit ca indicele SAR maxim admis pentru zona capului si a trupului este de 2 wati / kilogram.

Pe continentul american insa, nivelul admis al indicelui SAR este de cel mult 1,6 wati / kilogram.

Fata de nivelul SAR indicat in prospect, un telefon mobil emita mai putina radiatie daca se afla in apropierea unei antene fixe de telefonie mobila.

Dar intrucat utilizatorul telefonului nu stie cat de aproape se afla antena fixa, masurile de protectie general valabile sunt folosirea dispozitivelor hands-free sau a functiei speaker, care permit indepartarea telefonului de corpul uman.

Mihai Diac

Foto: www.ibtimes.comwww.ict-pulse.com/2011

Citeste si:

92 la suta dintre telefoanele mobile au pe ele bacterii periculoase pentru om
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri