Casa care stochează surplusul de energie solară termică pe care o produce

Soarele rămâne o sursă inepuizabilă de energie, folosită încă din antichitate, cu o putere ce depășește de peste 1.000 de ori, anual, consumul total al omenirii. Există, însă, un singur obstacol în calea utilizării intensive a acestui tip de energie, și anume stocarea eficientă a căldurii captate de la Soare. Echipa Geoterm PDC pare să fi găsit soluția, iar rezultatul este Casa Solaris care stochează căldura în pământ, și care face parte dintr-un ansamblu construit în nordul Bucureștiului, zona Pipera. Casa are 180 de metri pătrați și este pe deplin funcțională.

 

 

Casa Solaris are 16 panouri solare termice de 2,3 metri pătrați care  generează, anual, 18 MWh energie termică, ce este preluată direct din panouri și folosită la încălzire și la prepararea apei calde menajere. Surplusul de energie termică captată vara se stochează în depozitul subteran și este folosit în lunile de iarnă pentru sistemul de încălzire și apă caldă. Răcirea pasivă a locuinței pe timp de vară se face folosind tot sistemul hidronic radiant de joasă temperatură. Casa este echipata si cu panouri fotovoltaice, ce produc de patru ori mai multă energie electrică decât utilizează pentru consum propriu.

Locuința solară este conectată doar la curent electric, în rest, este independentă energetic Are propria-i sursă de apă, care se folosește și pentru răcirea casei, pe timp de vară, are microstație de epurare, iar alimentarea cu gaze nu este necesară, deoarece se poate găti electric. Costurile de întreținere a casei sunt reduse simțitor și, în plus, Casa Solaris “varsă” energie în rețea, generând astfel venituri din producția de energie și schema de sprijin cu certificate verzi. Practic, constructorul îți amortizează costurile inițiale de construire pe durata de viață a clădirii.

Casa, care e în funcțiune din mai 2014, a fost construită cu un buget rezonabil, dar nu se află în zona de jos a costurilor unei locuințe.

Citește și:

Casa solara cu eoliene in colturi

Ipoteca verde de la bancă, pentru dezvoltatorii și cumpărătorii de locuințe eco

Primul cartier cu case pasive și design bioclimatic din țară

 

spot_img

Ultimele știri