Carpatcement da deseurilor o a doua viata

Una dintre solutiile salvatoare pentru depozitele sufocate de deseuri din Romania vine de la producatorii din industria cimentului. In ultimii ani, tot mai multe gunoaie sunt eliminate prin coincinerare, fiind arse in cuptoarele fabricilor de ciment.
 

Despre avantajele economice ale acestui proces, dar si despre beneficiile aduse mediului am stat de vorba cu Dan Pascu, director executiv al Recyfuel. Societatea, membra a Carpatcement Holding (Grupul HeidelbergCement), are ca obiect de activitate colectarea si tratarea deseurilor pentru combustibilii alternativi utilizati in industria cimentului.

ECONOMIE DE COMBUSTIBILI FOSILI
Care sunt oportunitatile oferite de fabricile de ciment in rezolvarea problemelor de mediu legate de gestionarea deseurilor?

Fabricile de ciment, cum este cazul fabricii Carpatcement de la Deva, au inceput sa apeleze la „combustibilii alternativi” pe baza de deseuri cu potential calorific ridicat pentru a ajuta la diminuarea a trei dintre cele mai intalnite probleme de mediu: cresterea continua a emisiilor de gaze cu efect de sera si a cantitatilor de deseuri si scaderea permanenta a resurselor energetice neregenerabile.

Folosirea acestei metode, denumita „coprocesarea” sau „coincinerarea deseurilor”, aduce foarte multe beneficii mediului inconjurator, fiind economisite cantitati semnificative de combustibili fosili si reduse considerabil emisiile globale de gaze cu efect de sera. Aceasta pentru ca sunt valorificate si distruse complet si intr-o maniera sigura pentru mediu si oameni deseuri generate de alte industrii si activitati, precum industria petroliera, auto, agricultura, silvicultura sau deseuri municipale care nu ar putea disparea in mod normal.

Ce solutii oferiti pentru gestionarea durabila a deseurilor?
Carpatcement detine patru cuptoare in care valorifica energetic o gama larga de deseuri. In urma derularii unui program de investitii, compania poate coprocesa acum peste 150 de tipuri de deseuri, de la deseuri municipale sortate si pana la slamuri petroliere.

In plus, Carpatcement are platforme de tratare-omogenizare care ajuta inclusiv la prelucrarea deseurilor ce nu pot fi coincinerate direct. In urma acestui proces, deseurile pot fi acceptate pentru valorificare. In final, le putem inchide ciclul de viata prin preluarea aportului caloric dezvoltat in urma unei combustii de eficienta maxima. Noi numim acest proces „the second life of combustion waste”! Practic, noi dam deseurilor aceasta „a doua viata”.
Prin acest „serviciu” pe care il oferim, contribuim la conservarea resurselor naturale neregenerabile si la eliminarea unei cantitati mari de deseuri din mediul inconjurator.


COMBUSTIBILII ALTERNATIVI CASTIGA TEREN
Cine sunt beneficiarii acestor servicii?

Lucram cu o gama variata si un numar mare de clienti ce utilizeaza coincinerarea. Printre acestia se numara autoritati locale si agenti economici din diferite industrii si sectoare de activitate din zonele in care avem fabrici si nu numai. Avem deja parteneri din industria auto, petroliera, chimica, agricultura, silvicultura, companii de salubritate si am demarat discutii cu companii de management al apelor uzate.

Ce cantitate de deseuri este procesata/coincinerata anual in fabricile Carpatcement? Se poate vorbi despre o tendinta de diminuare sau, dimpotriva, de crestere a cantitatilor in ultimii ani?
In 2009 am reusit sa procesam cu 15% mai multe deseuri fata de cantitatea inregistrata in 2008, in ciuda faptului ca situatia macroeconomica a condus la scaderea volumelor de deseuri generate. Ca tendinta generala insa, piata combustibililor alternativi a devenit foarte dinamica in ultimii ani, iar Romania a facut pasi importanti, cam cat au fost facuti in Europa in ultimii zece ani, sa zicem.

Stim cu totii ca deseurile sunt pretutindeni in tara noastra. Fabricile de ciment din Romania sunt pregatite sa valorifice cantitati semnificative pentru ca au facut investitii si detin expertiza in acest domeniu. Asteptam din partea autoritatilor masuri care sa conduca in viitor la cresterea cantitatilor de deseuri valorificate in fabricile de ciment, ceea ce va constitui contributia industriei noastre la gestiunea corecta a deseurilor in Romania.

METANUL, MAI NOCIV DECAT CO2
Din totalul cantitatii de combustibil utilizat de fabricile Carpatcement in productie, care este ponderea combustibilului alternativ obtinut prin procesarea deseurilor?

Putem spune ca din totalul energiei necesare pentru producerea cimentului, aproximativ 20% se obtin prin coincinerarea deseurilor, insa tehnologia din fabricile noastre permite ca procentul energiei asigurate de deseuri sa se apropie de 100%.

Din ce punct de vedere este incinerarea deseurilor o alternativa sustenabila la gropile de gunoi?
Coincinerarea este o metoda foarte utila de diminuare a cantitatilor de deseuri, care, in cazul gropilor de gunoi, prin depozitare, produc levigat si gaze de depozit care contin in principal metan, un gaz de 21 de ori mai mai periculos pentru incalzirea globala decat CO2.

Coprocesarea deseurilor care pot fi acceptate in fabricile de ciment ar contribui astfel la gestionarea durabila a gropilor de gunoi, adica pe o perioada mai lunga de timp, pentru ca aici ar trebui sa ajunga doar deseurile pentru care nu exista nicio modalitate de valorificare. Exista deja tari europene in care la gropile de gunoi nu mai sunt acceptate deseuri ce pot fi reciclate sau valorificate energetic.

Text de Raluca Petrescu

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri