Carpatcement cladeste pentru viitor

Investitii in mediu si dezvoltare sustenabila. Doua tendinte fata de care marii jucatori din industria cimentului se orienteaza tot mai mult pentru a fi
competitivi. Care sunt insa posibilitatile de dezvoltare ale companiilor din industrie, in contextul constrangerilor impuse de lupta impotriva schimbarilor climatice? Despre cum sunt integrate politicile de mediu in evolutia economica am discutat cu Bogdan Arnautu, Communication Manager la Carpatcement Holding.

Text de Raluca Petrescu

In anul 2004, inaintea cumpararii de catre grupul german HeidelbergCement, fabricile Carpatcement figurau pe listele marilor poluatori din industria romaneasca. Principalele amenintari, caracteristice pentru industria cimentului, erau depasirea frecventa a limitelor legale ale emisiilor de praf si gaze de ardere, precum si calitatea apelor uzate.

Astazi, instalatiile celor trei fabrici se conformeaza tuturor indicatorilor cu cerintele prevazute in autorizatiile integrate de mediu.

„Primul pas a fost sa inlocuim echipamentele de desprafuire la utilajele care vehiculeaza debite foarte mari de aer si gaze. Au fost derulate proiecte de reducere a impactului pe care fabricile il au asupra mediului, mai ales in ceea ce priveste imbunatatirea calitatii aerului, prin montarea de filtre cu saci si electrofiltre performante, instalatii de monitorizare continua a emisiilor, lucrari de refacere in cariere si pentru protejarea biodiversitatii”, explica Bogdan Arnautu, Communication Managerar la Carpatcement Holding.

Investitii in tehnologie

Productia de ciment utilizat in constructii se numara printre cele mai poluante activitati industriale, dar acest lucru survine in mare masura din cauza tehnologiilor inadecvate. Cele mai mari cantitati de CO2 la pro- ducerea cimentului rezulta din decarbonatarea calcarului si din arderea combustibililor pentru a obtine energia termica necesara procesului.

Modernizarea tehnologica realizata de Carpatcement a fost finalizata pe intregul flux tehnologic prin investitii semnificative si prin modernizarea arzatoarelor si monitorizarea procesului de ardere. Calitatea apelor uzate a fost asigurata prin tratarea lor inainte de evacuare. Ca rezultat al investitiilor in tehnologii de varf, emisiile de praf au fost reduse cu 99% fata de nivelul la care se aflau in momentul achizitiei fabricilor. In plus, compania a implementat voluntar un Sistem Integrat de Management Calitate – Mediu – Sanatate si Securitate Ocupationala, certificat in 2005.

Optiune: combustibili alternativi

Una dintre provocarile la care sectorul industrial trebuie sa gaseasca solutii este managementul resurselor si eficientizarea energetica in procesul de productie. In cazul fabricilor de ciment, cele doua obiective pot fi atinse prin modernizarea cuptoarelor care functioneaza la temperaturi foarte ridicate. In fabricile Carpatcement, combustibilii traditionali – carbune, pacura, gaze naturale – au fost partial inlocuiti cu diverse tipuri de deseuri, utilizate ca atare sau in urma unor prelucrari. In felul acesta, fabricile de ciment au ajuns sa faca un serviciu comunitatii, eliminand cantitati importante de deseuri: namoluri din industria petroliera, cauciucuri uzate din industria auto, deseuri de lemn, scoarta, rumegus din agricultura si silvicultura, deseuri de lacuri, vopsele si alte produse din industria chimica, si chiar deseuri municipale.

„Prin coincinerarea deseurilor in cuptoarele de clincher din fabricile noastre realizam o reducere globala a emisiilor de gaze de ardere si mai ales de gaze cu efect de sera. Daca aceste deseuri nu ar fi coincinerate in fabricile noastre, fie ar fi arse in incineratoare dedicate care produc zguri sau cenusa, fie ar sfarsi in gropi de gunoi unde prin fermentare se genereaza metan, care contribuie de 21 de ori mai mult decat dioxidul de carbon la incalzirea globala”, spune Bogdan Arnautu. Cel mai important aspect este insa ca, desi nu sunt o sursa curata de energie, combustibilii alternativi inseamna salvarea unor importante resurse naturale reprezentate de combustibilii fosili.

Responsabilizare accelerata de criza

Criza economica a dat o lovitura pietei constructiilor, lovitura simtita din plin si de producatorii de ciment din Romania. Concomitent, obiectivele de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera asumate la nivel national pun o presiune suplimentara asupra mediului de afaceri. „Toate masurile implementate presupun un efort concertat, pe care ni-l asumam cu convingerea ca traim intr-o lume in care constrangerile legate de lupta impotriva schimbarilor climatice vor fi din ce in ce mai prezente, iar viitorul este al produselor cu cea mai mica amprenta de carbon”, e de parere reprezentantul Carpatcement.

Compania se implica activ si intr-o serie de initiative de responsabilitate sociala. Una dintre ele presupune salubrizarea periodica a lacului Bicaz, iar o alta, intitulata „Bucurestiul Respira”, vizeaza refacerea centurii verzi a Capitalei si a condus pana acum la plantarea a peste 7.000 de copaci. In plus, de peste cinci ani, Carpatcement este sponsorul principal al proiectului „Impreuna pentru natura”, care are ca obiectiv educarea copiilor in spiritul protectiei mediului.

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri