Taxarea cărnii roșii și a celei procesate ar salva multe vieți și ar scuti guvernele de plata a miliarde de dolari pentru serviciile de sănătate, arată un nou studiu. Dacă s-ar lua în calcul efectul negativ asupra sănătății oamenilor, carnea procesată din România ar fi cu 62,5% mai scumpă, iar cea neprocesată – 8,8%.
Oamenii de știință au analizat nivelul taxelor necesare care ar reflecta costurile serviciilor medicale în țările unde cetățenii consumă carne roșie. Calculele au arătat că ar fi nevoie de o taxă de 20% pentru carnea roșie neprocesată și o taxă de 110% pentru cea procesată, în țările dezvoltate, și cu taxe mult mai mici în țările mai puțin dezvoltate, unde nu se consumă atât de multă carne.
Aceste schimbări ar duce la reducerea consumului de carne la două porții pe săptămână – oamenii din țările dezvoltate consumă o porție pe zi, dar și la prevenirea a 220.000 de morți anuale, la nivel mondial. În plus, economiile pentru serviciile de sănătate ar fi în medie 41 de miliarde de dolari.
„Rezultatele ar fi dramatice pentru carnea procesată. Bacon-ul este unul dintre cele mai nesănătoase alimente de pe piață”, a declarat Marco Springmann, autorul studiului. „Nimeni nu vrea ca guvernul să le spună ce să mănânce și ce nu. Este ok dacă vrei să mănânci carne roșie, dar decizia ta privind acest consum pune presiune pe fondurile publice. Aici nu este vorba despre a lua ceva de la oameni, ci despre a fi corect”.
Cercetătorii au calculat taxele pentru carnea roșie în 149 de țări diferite, în funcție de consumul obișnuit și de costurile sistemului de sănătate. Statele Unite ar avea cea mai mare taxă, cu 163% pentru șuncă și cârnați și cu 34% pentru friptură.
Australia ar mări taxele cu 109% pentru carnea procesată și cu 18% pe cea neprocesată, iar în Marea Britanie 79%, respectiv 14%. România ar mări taxele pentru carnea procesată cu 62,5%, iar pentru cea neprocesată – 8,8%. Totuși, în țările mai sărace, unde oamenii mănâncă mai puțină carne, taxa ar fi aproape de zero.
Oamenii de știință estimează că posibilele taxe ar duce la reducerea cu 16% a consumului de carne la nivel mondial, ceea ce ar însemna cu 110 milioane de tone de emisii de gaze cu efect de seră mai puține pe an. În plus, mai puțini oameni ar fi obezi, pentru că ar alege variante mai sănătoase.
Una dintre propuneri pentru a reduce reticența oamenilor este de a folosi venitul încasat din taxe pentru a face alimentele mai sănătoase mult mai accesibile.
Organizația Mondială a Sănătății a declarat, în 2015, carnea procesată ca fiind cancerigenă, iar pe cea neprocesată ca fiind posibil cancerigenă. Totuși, oamenii din țările mai bogate consumă mai mult decât cantitatea recomandată de carne roșie, ceea ce se reflectă în rata crescută a bolilor de inimă, a accidentelor vasculare și a diabetului.
Consumul de carne roșie nu afectează doar sănătatea oamenilor, ci și planeta. Un studiu a arătat că evitarea consumului de carne și a produselor lactate sunt cele mai bune modalități de a reduce impactul asupra mediului. Iar în luna octombrie, oamenii de știință au sugerat că reducerea cu 90% a consumului de carne de vită în țările vestice ar fi esențială pentru lupta față de schimbările climatice.