Romania va relua exporturile de carne de porc incepand cu lunile martie-aprilie, a anuntat astazi ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara.
Potrivit acestuia, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a transmis in luna decembrie 2010 la DG Sanco (Directoratul General pentru Sanatatea si Protectia Consumatorilor) o scrisoare prin care Romania declara ca este de acord cu concluziile serviciilor tehnice ale DG Sanco privind introducerea compartimentalizarii in programul de reluare a comertului intracomunitar si exportului de carne de porc.
Pentru aplicarea principiului compartimentalizarii la porci, in Romania este nevoie de parcurgerea unor etape obligatorii de natura sanitara veterinara. ”Ni s-a solicitat departajarea de fondul gospodaresc pentru potentialul de export. In cazul aparitiei pestei porcine sau a altei boli, focarul va fi usor de izolat”, a declarat ministrul Tabara.
Pana in prezent s-au inscris in programul de compartimentalizare 34 societati comerciale de cresterea porcilor care estimeaza un export de aproximativ 30.000 tone/an, reprezentand 45 milioane euro pe an.
Activitatea de export a carnii de porc romanesti catre statele europene a fost sistata in 2003, din cauza pestei porcine si a vaccinarii animalelor.
Comert de criza, din cauza dioxinei
Anuntul ministrului Agriculturii vine in contextul in care, din 11 noiembrie 2010 si pana la 16 decembrie 2010, o cantitate totala de 205,96 t de acizi grasi contaminati cu dioxina a fost livrata catre un producator de grasimi animale destinate furajelor din Germania.
Comertul cu carne de porc a fost grav afectat, dupa ce preturile din Germania au ajuns aproape de jumatate din valoarea initiale, mai multe state europene sistand importurile din Germania.
Numarul de ferme germane inchise preventiv se ridica la 4.760, dar cifra de la data curenta este de 677 de ferme. Potrivit informatiilor disponibile momentan, nu s-au efectuat livrari de grasimi contaminate care intra in componenta furajelor catre alte state membre sau nemembre UE.