Care este rolul parcurilor in conservarea biodiversitatii?

Administratia Lacuri Parcuri si Agrement Bucuresti (ALPAB) a sarbatorit astazi ziua europeana a parcurilor in cadrul conferintei de presa “Rolul parcurilor in conservarea biodiversitatii”, care a avut ca scop tragerea unui semnal de alarma asupra pierderii biodiversitatii si rolul ei in societate. Un alt motiv de sarbatoare este ca ALPAB a devenit anul acesta membra cu drepturi depline a Federatiei Europene EUROPARC si a Federatiei Internationale a Parcurilor – Ifpra, fiind singura institutie din Bucuresti afiliata acestor organisme europene si internationale.

“Prin aceste afilieri, transformarea parcurilor din Bucuresti se va realiza la nivelul celor europene si se vor pune in practica cele mai eficiente mecanisme de modernizare si amenajare peisagistica”, a declarat Radu Popa, director general ALPAB.

In cadrul conferintei s-a dezbatut starea biodiversitatii si nivelul sau de degradare, dar si cum ar putea fi conservata in mediul urban prin intermediul parcurilor.

“Cel mai mare dusman al biodiversitatii este expansiunea umana. In acest al noualea ceas, omenirea trebuie sa pastreze ceea ce are mai de pret, adica biodiversitatea. ALPAB are o responsabilitate enorma alaturi de bucurestenii care vin sa se relaxeze. Trebuie sa ocrotim toate speciile de animale si plante care traiesc aici. Am demarat registrul spatiilor verzi unde facem inventarierea tuturor plantelor, ca sa avem un punct de inceput in ocrotirea lor. Prin fonduri europene am reusit sa initiem un proiect prin care vom monitoriza calitatea aerului si a apei din parcuri”, a declarat Virgil Anastasiu, director adjunct ALPAB.

Totodata, acesta a tinut sa multumeasca Asociatiei Green Revolution pentru colaborarea de pana acum. Alaturi de Green Revolution, ALPAB a pus la dispozitia bucurestenilor sute de biciclete care pot fi folosite in cateva parcuri din Capitala.

“Suntem adeptii politicii pasilor marunti. Este important ca autoritatile sa colaboreze cu societatea civila si impreuna sa schimbam ceva. Am adus in parcurile bucurestene 650 de biciclete gratuite. Noi credem ca asa vom reusi sa facem oamenii sa inteleaga ce inseamna agrementul in parc, respectul pentru natura, dar si sa ia in calcul ca bicicleta poate fi un mijloc de transport eficient”, a declarat Raluca Fiser, presedintele Asociatiei Green Revolution.

Prezent la conferinta, Ambasadorul Belgiei Leo D’aes a tinut sa precizeze ca de la 1 iulie, cand Belgia va trece la conducerea Uniunii Europene, protectia mediului va avea un rol principal.

“Reducerea emisiilor de carbon, conferinta care va avea loc in decembrie si conservarea biodiversitatii vor fi printre principalele noastre activitati. Suntem in pericol sa pierdem natura care ne inconjoara si trebuie sa oprim aceasta era de distrugere”, a declarat Ambasadorul Leo D’aes.

Text de Loredana Pana

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri