Capital: Transelectrica se pregateste pentru eoliene

Transelectrica si-a rectificat in crestere principalele cifre din bugetul pentru 2010, in ciuda scaderii usoare a cifrei de afaceri in primul semestru si a pierderilor inregistrate in aceeasi perioada.

Transelectrica este una dintre companiile care au reusit sa „bata piata“ in cele opt luni si ceva din acest an. Una dintre cele mai mari companii listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), considerata actiune de refugiu pentru investitorii cu apetit redus la risc, Transelectrica ramane o societate de stat, cu activitati de monopol in zona distributiei energiei electrice, avand o capitalizare la zi de aproape 1,3 miliarde lei.

In primul semestru al anului, compania a reusit o stabilizare a veniturilor, adica si-a stopat aproape integral scaderea. Dupa ce anul trecut cifra de afaceri neta s-a situat la 2,48 miliarde lei, in scadere cu 15%, de la 2,92 miliarde lei, in primele sase luni ale acestui an, scaderea a fost de doar 1,8% fata de aceeasi perioada a anului trecut, respectiv de la 1,35 miliarde lei pana la 1,24 miliarde lei. Rezultatul operational a coborat cu 53,6%, la 17 milioane lei, de la 37 milioane lei anul trecut.

Diminuarea profitului operational a fost, de asemenea, mult mai redusa decat cea din S1 2009, comparativ cu S1 2008, in conditiile in care in primele sase luni ale lui 2008 rezultatul operational a fost de 148 milioane lei. Transelectrica si-a majorat insa pierderile financiare, de la trei milioane lei in S1 2008, pana la 14 milioane lei in 2009 si la 74 milioane lei in primele sase luni ale anului in curs. Rezultatul negativ din zona financiara a dus si la disparitia profitului, compania inregistrand o pierdere de 58 milioane lei, dupa ce, anii trecuti, a fost pe profit.

Investitii de 250 milioane euro

„In primele sase luni, am avut un blocaj financiar in zona de energie, dar legislatia nu ne-a dat posibilitatea de a bloca acei furnizori care nu isi platesc datoriile“, a declarat Adrian Baicusi, directorul general al companiei, care arata ca societatea este inca in „recesiune“.
Desi consumul si productia de energie electrica au urcat usor fata de primele sase luni ale anului trecut, neplata datoriilor de catre o serie de producatori si furnizori de energie au influentat negativ rezultatele Transelectrica.

Exporturile Romaniei de energie au crescut in ultimele doua luni, ajungand pana la 700-800 MW, cele mai solicitate fiind granitele cu Ungaria si Serbia. Investitiile realizate in primul semestru s-au ridicat la 186,4 milioane lei, mai putin decat suma prevazuta in buget, de 205,9 milioane lei. Partea pozitiva este valoarea investitiilor majore, unde suma bugetata, de 106,9 milioane lei, a fost depasita, valoarea ridicandu-se la 123,8 milioane lei. Un program mai amplu de investitii este prevazut pentru urmatorii cinci-sase ani si prevede constructia a opt statii de transformare si a liniilor electrice aferente in zona Dobrogei. Suma estimata pentru aceste investitii se ridica la circa 250 milioane euro, necesare pentru racordarea la retea a centralelor eoliene, pentru care exista deja contracte de racordare cu un total de 3.600 MW. Dupa finalizarea investitiei, capacitatea de preluare de energie va fi de 4.000 de MW.

„Aceste investitii vor fi corelate cu planurile investitorilor in centrale eoliene“, a declarat Razvan Purdila, seful Directiei de strategie corporativa din Transelectrica.

Citeste mai mult in Capital
 

spot_img

Ultimele știri