Cantitatea de plastic din apele lumii s-ar putea dubla. România reciclează doar 30%

Râurile, mările şi oceanele de la nivel global ar putea fi poluate cu 44 milioane de tone de plastic până în anul 2060, o cantitate dublă faţă de nivelul din prezent, potrivit unor estimări ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), citate de Clean Recycle. România reciclează însă de abia o treime. 

În România, plasticul se numără printre ambalajele cel mai des folosite, dar rata sa de reciclare este de doar 30,05%, arată datele Institutului Naţional de Statistică, analizate de companie.

Cele mai reciclate deşeuri de ambalaje în România sunt cele din metal (51,12%) sau sticlă (42,67%).

De altfel, România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană privind reciclarea deşeurilor de ambalaje, procentul scăzând în 2020 la 39,87%, cu aproape 5% mai puţin faţă de anul 2019, arată ultimele statistici europene.

Comparativ, campionii UE la acest capitol sunt Belgia cu 79,2%, Olanda cu 74,7% şi Luxemburg cu 71,9%.

Ţintele de mediu au crescut în 2023, astfel că deşeurile de ambalaje ar trebui reciclate într-o proporţie de 65%. Din 2025, acest procent va urca la 70%.

Deşeurile de ambalaje puse pe piaţa din România trebuie raportate autorităţilor de mediu prin intermediul OIREP-urilor (Organizaţiile care Implementează Obligaţiile privind Răspunderea Extinsă a Producătorului).

La nivelul primelor cinci luni din 2023, Clean Recycle a gestionat o cantitate de peste 55.000 de tone de deşeuri reciclabile (hârtie/carton, plastic, PET, sticlă, oţel, aluminiu, lemn) pentru cele 700 de companii din portofoliul său. Din această cantitate, 3.600 de tone au fost deşeuri de plastic de tip PET, iar 11.400 tone – deşeuri de alte tipuri de plastic.

Încă ne situăm mult sub media europeană la capitolul reciclare a deşeurilor de ambalaje şi departe de ţintele de mediu impuse de Comisia Europeană. Ne confruntăm cu o impredictibilitate a legislaţiei, cu o lipsă de conştientizare şi educare a populaţiei spre un comportament eco-responsabil, dar şi cu lipsa infrastructurii. Plasticul este probabil cea mai mare provocare, dar probleme sunt cu toate tipurile de deşeuri de ambalaje, dacă nu oferim populaţiei un cadru propice prin care colectarea selectivă să nu mai fie considerată un efort„, a declarat Cosmin Monda, fondator şi CEO Clean Recycle.

Recent, Comisia Europeana a inclus România în rândul ţărilor din Europa expuse riscului de a nu îndeplini obiectivele pentru 2025 nici în ceea ce priveşte deşeurile municipale, nici în ceea ce priveşte deşeurile de ambalaje, alături de Bulgaria, Croaţia, Cipru, Grecia, Lituania, Malta, Polonia, Slovacia şi Ungaria.

Citește și: 18 state membre, printre care și România, riscă să nu își atingă obiectivele în materie de deșeuri

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri