Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Satu Mare va initia un program de informare a populatiei despre impactul pe care-l are ambrosia asupra omului, in urma descoperirii plantei daunatoare pentru om in intregul judet.
Directorul APM Satu Mare, Elisabeta Bekessy, a declarat luni, in cadrul unei conferinte de presa, ca, incepand de marti, vor fi distribuite populatiei si primariilor din judet pliante cu ajutorul carora se poate identifica planta si se pot afla informatii despre influenta polenului asupra starii de sanatate, dar si masuri de combatere a efectelor negative.
Campania este intitulata "Ambrosia – factor de risc pentru mediu si sanatate" si este organizata in parteneriat cu Autoritatea pentru Sanatate Publica Satu Mare si ONG-uri de mediu.
Iarba parloagelor, cum i se mai spune, este raspandita in toate zonele de campie si de deal din judetul Satu Mare, conditii foarte bune de dezvoltare inregistrandu-se in special in campia Nirului, Careiului, Ierului, Somesului si dealurile Tasnadului. Se gaseste frecvent de-a lungul soselelor si al cailor ferate atat in intravilanul, cat si in extravilanul localitatilor. A fost depistata, in special, la culturile agricole de cereale paioase, floarea-soarelui, porumb, precum si in pasuni.
Ambrosia este o specie invaziva inclusa in lista oficiala a buruienilor de carantina. Prezenta acestei specii in culturile agricole provoaca insemnate pierderi de productie, in special in cultura de floarea soarelui. Caracterul nociv al speciei este cauzat de afectiunile alergice pe care le provoaca in perioada de inflorit, din cauza cantitatii mari de polen emanat in atmosfera.
Specia isi are originea pe continentul nord-american, de unde s-a raspandit odata cu intensificarea relatiilor comerciale, fiind semnalata in Europa centrala pe la jumatatea secolului al XIX-lea. Prezenta ambrosiei a fost semnalata sporadic si pe teritoriul Romaniei inca de la inceputul secolului al XX-lea, fara a se consemna insa invazii masive.
In judetul Satu Mare aceasta planta a fost semnalata pentru prima data de catre botanistul Karacsonyi Carol in anul 1977 in localitatea Piscolt.