Un nou studiu dezvăluie impactul asupra mediului pe care îl au 40 de produse alimentare consumate în mod obișnuit în lume. Rezultatele pot fi explorate prin intermediul unui calculator interactiv care arată amprenta de carbon, consumul de apă și de teren necesare pentru fiecare aliment în parte.
Cercetătorii Joseph Poore de la Universitatea din Oxford și Thomas Nemecek de la Divizia de Cercetări Agroecologice și de Mediu din Zurich au analizat 40 de produse alimentare principale, care reprezintă vasta majoritate a hranei consumate la nivel global. Ei au evaluat efectul acestor alimente asupra emisiilor de gaze de efect de seră, precum și cantitatea de teren și apă utilizate în toate stadiile de producție, inclusiv procesatul, ambalajul și procesatul, dar neincluzând procesul de gătire.
Cercetătorii au analizat date de la aproape 40.000 de ferme, 1.600 de procesatori, tipuri de ambalaje și comercianți, dezvăluind consecințele diverse ale practicilor de producție din jurul lumii.
Evitarea produselor animale, cum ar fi carnea și lactatele, este unul dintre cele mai semnificative moduri de a reduce impactul propriu asupra mediului, conform mai multor studii recente.
Producția alimentară este responsabilă de o pătrime din toate emisiile de gaze cu efect de seră, însă cercetătorii au descoperit că impactul alimentelor asupra mediului variază mult.
Conform rezultatelor, carnea și alte produse animale sunt responsabile pentru peste jumătate din emisiile de gaze cu efect de seră provenite de la produse alimentare, deși oferă doar o cincime din caloriile necesare pentru oameni. Din toate produsele analizate, vita și mielul au cel mai dăunător efect asupra mediului. Renunțarea la produse animale ar putea reduce amprenta de carbon individuală provenită de la alimente cu două treimi.
Lumea trebuie să reducă substanțial consumul de carne pentru a evita schimbările climatice catastrofale
Rezultatele studiului sunt similare cu recomandările făcute în cadrul raportului IPCC, care recomanda consumul redus de carne, lapte, brânză și unt, precum și alegerea alimentelor locale, de sezon.
„Ceea ce mâncăm este unul dintre cei mai puternici factori din spatele marilor probleme de mediu ale lumii, fie că este vorba despre schimbări climatice sau de pierderea biodiversității.”, a declarat Joseph Poore pentru BBC News.
El a explicat că schimbarea dietei poate face o diferență majoră pentru amprenta individuală de mediu, de la economisirea apei la reducerea poluării și a defrișărilor.
„[Renunțarea la carne]Reduce cantitatea de teren necesară să producă hrana ta cu aproximativ 75% – este o reducere imensă, mai ales la scară globală.”, a explicat Poore.
Un alt aspect important este locul și modul în care alimentele au fost făcute. Același produs poate avea diferențe majore când vine vorba de impactul asupra mediului. De exemplu, carnea de vită provenită de la vaci crescute pe terenuri defrișate este reponsabilă pentru de 12 ori mai multe emisii de gaze cu efect de seră decât în cazul vacilor crescute pe pășuni naturale.
Carnea de vită din America de Sud are ca rezultat de trei ori mai multe gaze cu efect de seră decât carnea de vită produsă în Europa, și utilizează de zece ori mai mult teren. Chiar și opțiunile de carne cele mai prietenoase cu mediul produc mai multe gaze cu efect de seră decât sursele de proteină vegetariene, cum ar fi nucile și fasolea.
O altă categorie de produse de risc sunt cele exotice, cum ar fi ciocolata și cacaua, atunci când provin din culturi care au dus la defrișări.
Calculatorul interactiv este disponibil pe BBC News.