Bulgaria, Polonia şi România au cea mai mare poluare a aerului din UE

Media anuală a concentraţiei de particule fine (PM2,5) în zonele urbane din Uniunea Europeană a scăzut până la 12,6 μg/m3 (micrograme pe metrul cub) în 2019, de la 25 μg/m3 în 2015, dar cu toate acestea continuă să fie peste nivelul recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, adică o medie anuală de 10μg/m3, arată datele publicate de Eurostat.

În rândul statelor membre, cea mai mare medie anuală a concentraţiei de particule fine (PM2,5) se regăseşte în zonele urbane din Bulgaria (19,6 μg/m3), Polonia (19,3 μg/m3) şi România (16,4 μg/m3).

În contrast, concentraţia este cea mai scăzută în zonele urbane din Estonia (4,8 μg/m3), Finlanda (5,1 μg/m3) şi Suedia (5,8 μg/m3).

PM2,5 reprezintă cele mai periculoase particule fine, adică cele cu un diametru mai mic de 2,5 microni. Spre deosebire de PM10 (adică particule cu o dimensiune de 10 microni), particulele PM2,5 pot afecta mai grav sănătatea deoarece pătrund adânc în plămâni.

Bucureştiul s-a confruntat în ultimii ani cu multiple episoade de poluare masivă a aerului, în special noaptea, când concentraţiile de praf depăşeau cu mult limita maximă admisă. Comisarii Gărzii de Mediu au efectuat deplasări în teren pentru eventuale controale și constatări în zonele limitrofe ale Capitalei.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri