Bucurii sub formă de biciclete, pentru copii de la școli speciale

Mai mulți copii se bucură începând de azi de șansa de a pedala, cu ajutorul unor biciclete primite ca donație datorită celor peste 500 de oameni care au participat în toamna anului trecut la un tur caritabil, organizat de Asociația Green Revolution în cadrul BikeFest. Voluntarii de la inițiativa Pedalăm pentru Oameni și-au dorit să implice Asociația Green Revolution în proiectul lor prin care îi învață pe copii să meargă cu bicicleta. Ca răspuns la această propunere, Green Revolution s-a hotărât să doneze 54 de biciclete unor școli și centre unde sunt îngrijiți acești copii.

biciclete Green Revolution

biciclete Green Revolution

15 dintre cele 54 de biciclete au ajuns astăzi în Ferentari. Când am intrat în curte la Şcoala Specială nr. 9, copiii se dădeau deja pe biciclete, entuziasmați de parcă ar fi în vacanță.

Alexandra, care are 14 ani, îi explică prietenei ei Maria, cu un an mai mică: „Pune piciorul așa, fixează pedala. Acum urcă-te în șa și ține bine de ghidon”, îi explică Alexandra. Maria ascultă atentă și urmează pașii, cu un zâmbet până la urechi.

Adi are 12 ani. Pedalează de la opt ani și merge ținând ghidonul cu o singură mână, fără să piardă direcția. Îmi zice că e tare bucuros când e pe bicicletă.

Nicoleta îmi spune că a învățat să pedaleze în urmă cu un an, și a reușit chiar din prima zi de încercări. „Abia aștept să o învăț și pe sora mea, Angi, care are cinci ani”, îmi spune chicotind.

Toți chiuie, strigă, uneori se mai împotmolesc, dar se ajută unii pe alții să meargă mai departe. Îi ajută și Ionuț Popescu, profesorul lor de sport și kinetoterapie. Fie le întinde o mână să se ridice, fie îi îndrumă, „Mâinile pe ghidon, privirea înainte!”

biciclete Green Revolution

biciclete Green Revolution
biciclete Green Revolution

Mi se pare o inițiativă foarte bună, poate ar trebui să fie mai popularizată. Sunt, în mai multe școli, familii care au o situație financiară mai slabă, și atunci orice ajutor e binevenit. Mai ales că copiiilor le place mișcarea, și preferă întotdeauna ceva nou. Acești copii au deficiență mentală, apoi e cea socială, unde nu toată lumea își permite anumite bunuri”, spune Ionuț Popescu. „Bicicletele vor fi folosite la orele de sport, în școală, dar și în mici excursii prin oraș. Faptul că nu vor să se mai dea jos de pe ele e cel mai bun feedback. Are asupra lor efectul de libertate, de aceea tuturor le place să pedaleze”, mai spune el.

Şi Ionuț e biciclist înrăit. Vine zilnic cu bicicleta la lucru și face trasee extra-urbane în weekend-uri. „E mijlocul ideal de transport, ajungi repede, vezi lucruri și locuri noi, faci li mișcare”, spune el zâmbind.

Cei 15 copii care vor folosi bicicletele au fost aleși deoarece au o minimă noțiune de mers pe bicicletă, iar pe deasupra învață foarte bine „și atunci merită recompensați”, îmi explică profesorul.

Duminică, copiii vor merge împreună cu voluntarii de la Pedalăm pentru Oameni în parcul Izvor, la un antrenament. „Fetele vor sta în față, ele merg un pic mai încet”, spune profesorul de sport. Doamna directoare Maria Dogaru ne spune încântată că are mare încredere în Ionuț, altfel nu ar fi acceptat inițiativa. Ţine mult la siguranța copiilor.

Acțiunea e binevenită, fiindcă pot să facă sport, pe deasupra dobândesc siguranță de sine. L-am văzut pe unul dintre copii cum tremura la început, dar apoi, încet, încet, a prins curaj și-acum merge bine. În plus, au ocazia să își dezvolte abilitățile sociale, interacționând cu lumea din parc, și e stimulat un stil de viață sănătos”, spune doamna directoare. Părinții au fost încântați, de asemenea, povestește doamna Dogaru. „Acum că ne-au și fost donate aceste biciclete, vă dați seama că strada Trompetului va tot fi plină de câte 15 biciclete”, mai spune aceasta.

Când am plecat de acolo, copiii s-au despărțit cu greu de noi, cu pupici și îmbrățișări. De biciclete nu mai voiau să se dezlipească deloc.

biciclete Green Revolution

biciclete Green Revolution

Alte două biciclete au fost donate tot astăzi la New Odyssey, un centru de analiză comportamentală aplicată, pentru copii care suferă de autism. Copiii îl numesc club, și aici atmosfera e ca în familie.  Programul ABA, pe care îl urmează copiii, presupune atât lucrul la măsuță, cu sute de cartonașe cu imagini, cât și în mediul natural, unde copiii învață despre mediul înconjurător prin activități practice.

Fiindcă petrec destul de mult timp în interior, copiilor le priește enorm să petreacă timp în aer liber, iar să învețe să meargă cu bicicleta le deschide și mai mult orizonturile.

Pe de o parte le oferim șansa de a deprinde o abilitate pe viață, de a merge pe bicicletă; de a avea succes, de a simți acea emoție de a fi mândru că a învățat ceva, că se poate descurca, că e co-participant în toată această aventură pe două roți, și, mai mult decât atât, că petrec timp în aer liber, și atunci se deschide o ușă către altceva. Clubul este fain, e distractiv, dar ei au nevoie de practică de viață. Nu doar acasă, nu doar la grădiniță, nu doar într-un club, cât ar fi el de frumos și de amuzant. Mai au nevoie de ceva, au nevoie de mediu. Şi bicicleta asta le oferă: ‘uite, hai să ieșim la bicicletă, hai să ieșim în parc’. Şi vezi încântarea pe fața lor, nu trebuie să fii psiholog sau să ai o pregătire specială pentru a vedea că sunt extrem de bucuroși când sunt acolo”, spune Alina Bobârnac, analist comportamental la New Odyssey.

Anastasia, una dintre fetele de la club, are aproape 9 ani și merge deja de un an pe trotinetă. Mama acesteia a fost extrem de încântată când a auzit că vor primi bicicletele. Își dorea ca fiica ei să învețe să și pedaleze. A căutat să împrumute o bicicletă de la prieteni, dar nu a găsit niciuna.

„Sunt extrem de puține șanse să găsești în București un grup de oameni care să-ți spună ‘noi venim să plimbăm copiii cu bicicleta’, sau să vină cineva să spună ‘uite, vă donăm biciclete ca să învățați’”, spune Alina.

Bucuria acestor copii se datorează celor peste 500 de oameni care au acceptat provocarea de a pedala într-un tur ciclist caritabil. Turul a fost organizat în septembrie anul trecut, în cadrul BikeFest 2014, unul dintre cele mai mari evenimente dedicate bicicliștilor urbani. Turul s-a desfășurat pe traseul Parcul Izvor – Splaiul Independenței – Piața Operei – Podul Grozăvești – revenire pe Splaiul Independenței, în Parcul Izvor. Pentru fiecare 20 de bicicliști prezenți în tur, Asociația Green Revolution a hotărât să doneze câte o bicicletă, dar până la urmă numărul acestora a fost dublat.

Destinația bicicletelor rămase va fi aleasă împreună cu părintele Necula din Berca, județul Buzău, și cu prietenii de la Pedalăm pentru Oameni.

Foto: Alexandra Oproescu

Mai citește și:

Biciclistul care a dus panouri solare în gospodării fără electricitate din România vrea să lumineze toată țara

Cercetașul care vrea să salveze Roșia Montană

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri