Noua campanie de semnaturi pentru oprirea proiectului minier Rosia Montana a adunat, doar in prima zi, peste 1000 de adeziuni din partea locuitorilor Capitalei.
Activistii asociatiei Alburnus Maior au avut ieri dupa-amiaza doua puncte de lucru, in statiile de metrou Unirii 1 si 2.
Incepand de astazi, campania de semnaturi se deruleaza in aceleasi puncte, intre orele 10 – 22. Un asemenea punct de colectare va fi deschis, in zilele urmatoare, si la statia de metrou Eroilor.
Actiunea organizata la metrou va dura o luna de zile, a declarat, pentru Green Report, coordonatorul campaniei, Ionut Parausanu. „Pana acum am avut cinci corturi in centrul Bucurestiului, dar pentru ca a venit frigul ne-am mutat la metrou”, explica Ionut. La corturi au fost colectate peste 35.000 de semnaturi.
Campania de strangere de semnaturi s-a derulat cu aprobarea primariilor din sectoarele 1 si 4 – pentru instalarea corturilor, iar pentru punctele de la metrou – cu aprobarea conducerii Metrorex.
Actiunea din Bucuresti se desfasoara cu ajutorul a peste 500 de voluntari. Ei ofera trecatorilor fluturasi si pliante in care prezinta proiectul minier organizat de Rosia Montana Gold Corporation si motivele opozitiei fata de acesta.
Unii trecatori s-au inghesuit sa semneze, crezand ca "se da ceva"
Voluntarii ne-au spus ca au existat si situatii amuzante, in care unii bucuresteni s-au inghesuit in jurul lor, intreband daca "se da ceva". Dupa ce au aflat ca nu se da nimic, au acceptat totusi sa semneze pentru Campania Salvati Rosia Montana.
Aceasta actiune contesta planul de relocare a sute de locuinte si gospodarii agricole din Rosia Montana, precum si a zece biserici si noua cimitire. De asemenea, campania Salvati Rosia Montana se opune distrugerii patrimoniului istoric si arheologic al zonei, care include case de patrimoniu si galerii romane si pre-romane. Un alt motiv de ingrijorare este intentia de folosire a tehnologiei cu cianuri, pentru exploatarea aurului la suprafata.
Semnaturile oferite de locuitorii Capitalei vor fi atasate textelor a doua petitii. Una va fi adresata ministrului culturii, Kelemen Hunor, caruia i se cere sa anuleze decizia din iulie 2011 privind descarcarea de sarcina arheologica a Masivului Carnic – astfel incat sa nu fie posibil un nou proiect minier in acea zona. Cealalta petitie va fi adresata ministrului Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, caruia i se cere sa nu acorde avizul de mediu pentru proiectul minier Rosia Montana.
Foto: www.rosiamontana.org
Citeste si:
Guvernul Romaniei incearca sa-si mareasca participatia in proiectul Rosia Montana
Ministrul Mediului nu are acces la clauzele contractului Rosia Montana
Mobilizare masiva pe Facebook pentru Rosia Montana
Gold Corporation are un nou studiu de impact pentru Rosia Montana