Braila Winds, operational din noiembrie

“Lucrarile au inceput la mijlocul lunii martie, iar in luna noiembrie va deveni operational. Investitia se ridica la 75 milioane euro si consta in amplasarea a 21 de turbine Siemens, cu o putere de 2,3 MW fiecare”, a declarat, pentru Green Report, Eric Stab, presedinte – director general GDF Suez Europa de Est (foto).

GDF Suez Energy Romania va construi un parc eolian in comuna Gemenele, judetul Braila, pe o suprafata de 60 de hectare. Primul parc eolian al companiei, Braila Winds , va avea o capacitate instalata de 48 MW si va produce 130.000 MW pe an, echivalentul unui consum anual a circa 50.000 de gospodarii din Romania.

Energia produsa va fi livrata in Sistemul Energetic National prin intermediul Statiei de transformare de la Romanu, apartinand Electrica Muntenia Nord.

Cel mai mare producator independent de electricitate si operator in sectorul utilitatilor in ceea ce priveste cifra de afaceri la nivel mondial, Grupul GDF Suez are un portofoliu diversificat de active de productie de electricitate, fiind in acelasi timp unul dintre grupurile energetice cu cele mai putine emisii de CO2 din lume.

GDF Suez Energy Romania, filiala a Grupului GDF SUEZ, este unul dintre cei mai mari furnizori de gaze naturale din Romania avand 1,3 milioane de clienti. In 2009, GDF SUEZ Energy Romania a intrat pe piata furnizarii de energie electrica pentru clientii business. Distrigaz Sud Retele, filiala de distributie a GDF Suez Energy Romania a fost infiintata in martie 2008 ca urmare a separarii activitatii de comercializare de cea de distributie. Distrigaz Sud Retele, deserveste 18 judete din sudul tarii si municipiul Bucuresti, gestionand o retea de distributie de aproximativ 16.500 km.

Pozitia 10 in topul privind atractivitatea pietei de energie eoliana

Romania urca pentru prima data in top 10 al celor mai atractive tari din lume privind investitiile in energie eoliana, conform ultimului raport Country Attractiveness Indices, lansat de Ernst & Young.

Indicele calculat de Ernst & Young plaseaza Romania pe acelasi loc cu Polonia si Irlanda privind atractivitatea pietei de energie eoliana si foarte aproape de tari precum Suedia, Franta si Italia.

"Acest avans reflecta cele mai noi investitii in proiecte eoliene pe teritoriul tarii noastre, dintre care cea mai importanta este a companiei Monsson Group, care a inceput constructia unui parc eolian cu o putere de 150 MW. Investitia totala a dezvoltatorului privat in parcul din judetul Constanta se ridica la 245 milioane de euro", se arata in raportul Ernst & Young.

Indicele general, care include punctajele pentru toate categoriile de energie regenerabila – eoliana, solara, geotermala si biomasa – plaseaza in continuare Romania pe locul 13 la nivel mondial privind atractivitatea pietei locale pentru dezvoltarea de proiecte energetice in toate aceste domenii.

Potrivit datelor Asociatiei Romane pentru Energie Eolina, capacitatea eoliana instalata in Romania la data de 31 decembrie 2011 era de 982 MW.

Foto: zf.ro

Cosmin Zaharia

Citeste:

20 miliarde euro necesari sectorului energetic

Investitiile in energie verde in declin

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri