Bombele ecologice de la marginea Sectorului 1

Gropile de gunoi din zona de nord a Bucureștiului pun în pericol sănătatea locuitorilor Sectorului 1. În Sectorul 1 și în zonele limitrofe există o serie de depozite de deșeuri, o parte dintre ele necontrolate, iar o altă parte administrate de diverse societăți comerciale. Acestea sunt veritabile bombe ecologice, care produc disconfort olfactiv și afectează calitatea vieții locuitorilor din cartierele: Pajura, Bucureștii Noi, Chitila, zona Șoselei de Centură sau Străulești.

gunoi

Primăria Sectorului 1 a indicat ca principal vinovat rampa ecologică Chiajna – București (groapa de gunoi IRIDEX), care funcționează din anul 1999, pe strada Poiana Trestiei nr. 17-27 din Sectorul 1 al Capitalei. În opini primarului Dan Tudorache construirea unei centrale de cogenerare ar putea duce la eliminarea depozitului de gunoi.

Solicit Primăriei Municipiului București efectuarea tuturor demersurilor pentru emiterea documentelor necesare în vederea construirii unei centrale ecologice de cogenerare care va rezolva problema deșeurilor acumulate la periferia Sectorului 1″, a declarat Dan Tudorache.

Locuitorii otrăviți cu hidorgen sulfurat, adică acid sulfhidric

Agenția de Protecția Mediului București împreună cu Direcția de Mediu a Primăriei Capitalei au efectuat, în perioada aprilie-iunie 2016, o campanie de monitorizare a imisiilor din aer, pentru a identifica tipul poluantului semnalat de populație. Măsurătorile realizate cu laboratoare mobile au arătat că poluarea resimțită de locuitorii acestor zone este generată de prezența în aer a hidrogenului sulfurat.

hidrogen sulfurat

Acidul sulfhidric este foarte toxic. Deși mirosul sau caracteristic este foarte puternic, acesta nu este permanent sesizabil, pe durata expunerii nasul obișnuindu-se cu el. Acțiunea sa toxică este una complexă, el afectând diverse funcții ale organismului. Cea mai importantă este cea asupra sângelui, unde, prin formarea unui complex cu fierul, blochează transportul oxigenului.

În concentrație redusă are miros neplăcut de ouă clocite. În concentrație ridicata paralizează simțul mirosului și nu poate fi detectat de om. În funcție de concentrație și de durata de expunere poate produce efecte cronice sau acute. La concentrații peste 0,1% poate ucide în câteva secunde.

Amenzi de peste 430.000 de lei pentru firma care administrează groapa de gunoi

 

Potrivit Gărzii Naționale de Mediu, societatea care administrează groapa de gunoi a primit amenzi de 430.000 de lei, în ultimii doi ani, pentru nerespectarea autorizației integrate de mediu și legislației de mediu. Firma se află pe procedură de revizuire a autorizației integrate.

O să trasăm măsuri, o să informăm și Agenția de Mediu București care o să le transmită o notificare prin care o să fie anunțați că trebuie să-și rezolve problemele în maximum 60 de zile. Dacă nu și le rezolvă, în cele 60 de zile, o să le fie suspendată activitatea pe o perioadă de maximum 6 luni, timp în care au posibilitatea să-și remedieze deficiențele, iar dacă nu vor face, le va fi anulată autorizația de mediu”, a precizat Bogdan Trif, directorul general al Gărzii Naționale de Mediu.

În cazul în care activitatea firmei în cauză va fi suspendată, gunoiul va fi dus la alte gropi de gunoi ecologice.

spot_img

Ultimele știri