Blog: Doi ani pentru a scăpa de medicamentele expirate

De câțiva ani am început să „arunc” medicamentele expirate în mod responsabil, lucru care s-a dovedit, însă, extrem de dificil. 

Chiar dacă există o lege prin care se reglementează procesul de reciclare a medicamentelor nefolosite si a ustensilelor medicale, statul face ce face și reușește să îl complice. 

În urmă cu vreo trei ani, abia am găsit o farmacie să îmi preia o pungă cu medicamente expirate, deși legea prevedea că deșeurile periculoase pot fi predate în farmacii.

De atunci însă, n-am mai avut acest noroc. 

Timp de doi ani, am condus o mașină care adăpostea două pungi cu medicamente expirate în portbagaj. Știu! Sunt multe medicamente, dar nu si pentru o familie cu un copil mic, care de când e la grădiniță, răcește des. Ca orice părinți panicați, cumpărăm tot ce recomandă medicul de familie!

Așadar, de vreo doi ani, am încercat să depun medicamentele expirate sau parțial folosite într-un centru de colectare pentru deșeuri periculoase. Până anul trecut, potrivit legii, aceste centre ar fi trebuit să fie în farmacii. Teoretic, pentru că practic, nicio farmacie nu a vrut să mi le accepte. 

Imagine: Cutiile în care se colectează medicamentele expirate la Spitalul de Infecțioase din Oradea. Iulie, 2024. Foto: Georgiana Anghel
Imagine: Cutiile în care se colectează medicamentele expirate la Spitalul de Infecțioase din Oradea. Iulie, 2024. Foto: Georgiana Anghel

 

Am căutat o farmacie care să îmi ia medicamentele timp de luni bune! De câte ori intram în una să cumpăr medicamente, întrebam dacă le preiau pe cele expirate. Răspunsul era același: „Noi nu le luăm, nu știm cine le ia”. 

Am încercat inclusiv la centrele de colectare selectivă ale companiei de salubrizare. Ni s-a spus că într-o vreme le preluau și ei, acum nu. 

În acești doi ani, plasa cu medicamente din portbagajul mașinii s-a umplut tot mai mult. Speranțele mele că o să ajung ziua să găsesc un centru de colectare pentru ele se manifestau invers proporțional cu cantitatea de medicamente din portbagaj. 

La începutul acestui an, una dintre farmacistele abordate mi-a zis că legea s-a schimbat: medicamentele expirate nu mai sunt preluate de farmacii, ci de spitale. 

Spitalele ar fi trebuit să le preia de la începutul acestui an. Abia în iunie, Spitalul Județean Bihor și DSP Bihor au transmis comunicate de presă cu unitățile medicale care preiau deșeurile. 

Prin iunie, am mers să îmi fac analize medicale la un spital privat. Știam că și ei au un centru de colectare pentru deșeurile periculoase. Fericită, îmi iau cele două pungi ticsite de medicamente și mă duc să ma leapăd de ele!

Am găsit locul de predare: o cameră dosită pe același etaj cu laboratorul de analize. Culmea, fetele de la recepția laboratorului nici măcar nu știau că acolo este un centru de colectare :-). 

Imagine: Afiș cu programul centrului de colectare de la Spitalul de Infecțioase din Oradea. Iulie, 2024. Foto: Georgiana Anghel
Imagine: Afiș cu programul centrului de colectare de la Spitalul de Infecțioase din Oradea. Iulie, 2024. Foto: Georgiana Anghel

Intru și mă întâmpină un cadru medical, îi spun de ce sunt acolo. Îmi răspunde că medicamentele se predau după un orar. Spitalul respectiv alocă doar două ore pe săptămână pentru asta, într-o zi, care nu era ziua aia. 

Îmi spun să mă duc la spitalul de stat, pentru că tocmai în ziua respectivă, acolo era program de colectare. Le mulțumesc de sugestie, dar eu sunt din timpul serviciului și am la dispoziție un timp limitat să îmi rezolv problemele la spital. 

Astăzi a fost ziua în care am găsit, în sfârșit, timpul necesar să mă duc la centrul de colectare de la Spitalul de Infecțioase, din centrul Oradei. La intrare, un afiș anunță că programul de colectare este în fiecare miercuri, între 9:00 și 12:00. Adică într-o zi lucrătoare, în care toată lumea este la muncă. Nu pot să nu mă întreb câți angajați fac efortul să își ia o oră sau două libere, în mijlocul săptămânii, pentru a merge să depună medicamentele expirate la centrul de colectare. 

Imagine: La predarea medicamentelor expirate trebuie completat un formular cu denumirea medicamentului, cantitatea, datele din CI, data și semnătura. Iulie, 2024. Foto: Georgiana Anghel
Imagine: La predarea medicamentelor expirate trebuie completat un formular cu denumirea medicamentului, cantitatea, datele din CI, data și semnătura. Iulie, 2024. Foto: Georgiana Anghel

Asta, în condițiile în care estimările arată că în țara noastră, anual ajung la groapa de gunoi sau în canalizare 1.500 de tone de medicamente. Si potrivit Harta Reciclarii, în Europa, aproximativ 50% din medicamentele expirate nu sunt colectate în condiții de siguranță pentru mediu.

Și cu siguranță, legile și autoritățile de la noi nu fac acest proces ușor pentru cetățeni.

Legea Nr. 269/ 2023 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, a intrat în vigoare în 2024. Legea prevede: „Medicamentele expirate şi/sau neutilizate provenite de la populaţie vor fi colectate la spitale publice sau private, care sunt obligate să le primească în scopul eliminării lor finale”. 

(Foto reprezentativă: Medicamente expirate. Iulie, 2024. Foto: Georgiana Anghel)

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri