Benzinarie ecologica MOL, in Romania

MOL va deschide prima benzinarie “verde”, in Romania, pana cel tarziu in 2013.

Conceptul de benzinarie ecologica, in viziunea MOL, presupune scaderea consumului de energie cu 55%, ceea ce inseamna o economie de peste 17.000 euro intr-un an, ori reducerea substantiala a emisiilor de CO2.

In plus, in timpul zilelor insorite, bezinaria eco isi poate genera in totalitate energia de care are nevoie.

Peste 120.000 kW/h si 7.000 m3 de gaze naturale, economisti anual

“Astfel de benzinarii vor fi construite si in Romania cel mai tarziu in 2013. Nu va fi un proiect la scara larga, dar nici un stunt de imagine. Obiectivul este sa testam solutii de proiectare avansate si inovative, care sa raspunda cerintelor viitorului. Intr-o benzinarie eco, se pot face, anual, economii de peste 7.000 metri cubi la gaze naturale, iar la energie electrica de 120.000 kW/h”, a declarat, pentru Green Report, Adina Ionescu PR&Brand Coordinator, MOL Romania.

Prima benzinarie “verde” deschisa de compania MOL, la inceputul acestui an, se afla in Budapesta si a presupus o investitie de aproximativ 1 milion de euro.

10 tone de CO2, neutralizate cu ajutorul plantelor

Fatada si acoperisul benzinariei ecologice MOL sunt acoperite in mare parte cu vegetatie, care izoleaza frigul sau caldura, jucand rolul unui aparat de aer conditionat natural. Plantele oxigeneaza aerul si neutralizeaza aproape 10 tone de dioxid de carbon pe an.

Ecobenzinariile  MOL vor fi echipate cu incarcatoare turbo pentru alimentarea vehiculelor electrice, prin intermediul carora bateriile vehiculelor electrice vor fi incarcate in totalitate in doar 20 de minute.

“Va fi primul echipament de acest fel localizat intr-o benzinarie in Ungaria. Prin intermediul sau, bateriile vehiculelor electrice vor fi incarcate in totalitate in cateva zeci de minute”, a mai spus Adina Ionescu.

Puieti de artar si Ginko-Biloba, plantati langa benzinarii

Pana la sfarsitul anului 2012, benzinariile din reteaua MOL Romania vor avea  “un nou standard vizual, cee ce prespune instalarea unor echipamente cu consum redus de energie la toate statiile de alimentare nou-construite sau la cele modernizate”, potrivit Adinei Ionescu.

In urma cu un an, si peisajul din jurul statiilor autohtone a fost imbunatatit prin plantarea a aproximativ 750 de puieti artar si Ginko-Biloba intre benzinarii si zonele rezidentiale adiacente.

La nivelul intregului Grup MOL,” strategia este construita pe baza unor principii de dezvoltare durabila, principii care au devenit parte integranta a activitatii noastre operationale de fiecare zi”, sustin reprezentantii companiei.

“Nu consideram protectia mediului o investitie, ci parte a unei realitati pe care ne-o asumam, iar printre masurile de protectie a mediului se numara si un program intensiv de evaluare a calitatii solului si apei freatice in benzinarii”, adauga Adina Ionescu.

Ministatii de epurare a apei utilizate

Benzinariile MOL, din Romania, au surse de apa cu senzori, iar in spalatorii apa este reutilizata de cel putin 4 ori, existand si statii de filtrare a apelor utilizate.

“Pentru tratarea apei uzate toate benzinariile au separator de hidrocarburi, iar in 2 benzinarii au fost montate ministatii de epurare a apelor uzate. In 2011 fata de 2010, consumul de apa din panza freatica a scazut cu aproximativ 300 metri cubi, in timp ce, in aceasta perioada, reteaua MOL a crescut cu doua benzinarii”, a specificat Adina Ionescu.

Noile benzinarii MOL Romania sunt dotate si cu un sistem modern de iluminat, bazat pe tehnologia LED, ceea ce presupune la economii de 30%, in ceea ce priveste costurile cu iluminatul.

Mihaela Pavnutescu

Citeste si: MOL Romania, 8.000 lei pentru “Gradina Copiilor”
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri