Energia nucleara, o sursa ieftina si fara carbon, poate contribui la lupta europeana impotriva schimbarilor climatice, a declarat presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, in cadrul Forumului european pe tema energiei nucleare care are loc la Praga, informeaza Earth Times.
„Energia nucleara poate proteja economiile noastre impotriva volatilitatii preturilor si poate reduce dependenta de gazul natural importat”, a declarat Barroso. Cu toate acestea, presedintele CE a declarat ca executivul european nu va promova energia nucleara membrilor UE, care au „dreptul absolut de a alege liberi”.
Pachetul legislativ al CE cu propuneri in ce priveste schimbarile climatice si energii regenerabile omite energia nucleara. Unele state membre, precum Austria, se opun energiei nucleare. In prezent, 15 tari din cele 27 genereaza energie din surse nucleare, a spus Barroso. Cehia si Slovacia sunt tari care sustin o renastere a energiei nucleare. „Este clar pentru toata lumea ca fara energie nucleara nu putem asigura siguranta energetica in Europa”, a declarat premierul slovac, Robert Fico.
Inainte de aderarea la UE in 2004, Slovacia si-a luat angajamentul de a-si inchide reactoarele din era sovietica. In prezent, Slovacia si Lituania vor sa-si extinda operatiile intr-o incercare care ar avea nevoie de aprobarea celorlalte state membre. „Trebuie sa ne pastram angajamentele luate”, a declarat Fico, adaugand ca singura modalitate de a le incalca este incheierea unui nou acord.
Slovacia a fost de acord sa inchida doua reactoare nucleare la centrala Jaslovske Bohunice pana in 2009. Rezultatul ar fi importul a 20% din energie, a mai spus Fico. „Avem nevoie de raspunsuri realiste in ce priveste modul in care vom acoperi caderea care ne asteapta in 2009”, a spus acesta.
Lituania se confrunta cu obstacole similare dupa inchiderea centralei nucleare de langa Ignalina, programata pentru sfarsitul anului 2009.